УН: У свету расељено 258 милиона миграната

Своје државе порекла напустило је, према проценама, 258 милиона људи који сада живе у другим земљама, што је повећање за 49 посто од 2000. године, наводи се у најновијем извештају Одељења Уједињених нација за економска и социјална питања.

"Поуздани подаци и докази пресудни су за борбу против предрасуда о миграцији и информисање о миграцијским политикама", сматра Љу Зенмин, главни подсекретар Одсека за економска и социјална питања, преноси АП.

У овом двогодишњем извештају, који је објављен у понедељак, на Међународни дан миграната, наводи се да се постотак међународних миграната у свету скромно повећао с 2,8 посто у 2000. години на 3,4 посто ове године.

Насупрот томе, број миграната као дела популације који живи у земљама са високим дохотком порастао је са 9,6 посто у 2000. години на 14 посто у 2017. години.

У извештају се наводи и да ове године две трећине миграната живи у само 20 земаља.

Највећи број, 49,8 милиона, или 19 посто од укупног броја миграната, живи у САД.

На другом месту по проценту миграната је Саудијска Арабија, на трећем Немачка, а следи Русија. На петом месту је Уједињено Краљевство.

"Ове нове процене бројева миграната широм света обезбедиће важну полазну тачку земљама чланицама када буду почињале преговоре о Глобалном споразуму за сигурну, уређену и закониту миграцију", истакао је Лу, наводи се у саопштењу Уједињених нација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво