Трамп објавио нову Стратегију безбедности САД

Амерички председник Доналд Трамп објавио је нову Националну стратегију безбедности, уз поруку да ће Сједињене Државе следити доктрину по којој је "Америка на првом месту".

Трамп оцењује да су Кина и Русија ревизионистичке силе и конкуренти који настоје да оспоре моћ САД и подрију америчку безбедност и просперитет, преноси Ројтерс.

"Они (Русија и Кина) су одлучни у томе да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршили репресију над њиховим друштвима и ширили утицај", сматра амерички председник.

"Америка је у игри и Америка ће победити", рекао је Трамп.

Трампова стратегија фокусира се на заштиту земље, укључујући изградњу зида на јужним америчким границама и предузимање других корака по питању имиграције.

Позвао је на промовисање просперитета САД, мира и ширење утицаја.

Према његовим речима, САД ће сарађивати са свим земљама "на начин који увек штити наше националне интересе", преноси АП.

Трамп је поручио да Сједињене Државе више неће дозволити себи учешће у међународним споразумима попут Траспацифичког споразума и Париског споразума о климатским променама, који, како каже, озбиљно штете економском развоју Америке.

Говорећи о Северној Кореји, Трамп је истакао да се Пјонгангу не сме дозволити да прети свету. Сматра да је то требало да се уради много раније, али њего влада у овом тренутку ради све што је могуће, али јој је потребна помоћ и неких пријатеља у региону.

Трамп се у Стратегији залаже и за заштиту инфраструктуре САД која је од критичне важности за одбрану од сајбер-напада хакера и обећава да ће "кренути на злонамерне сајбер-чиниоце".

Ројтерс подсећа да су Кина и Русија често оптуживане за сајбер-нападе на америчке циљеве, што су ове земље негирале.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво