Аврамопулос: Суочимо се са истином – мигранти су ту да остану

Време је да се суочимо са истином да никада нећемо бити у могућности да зауставимо миграције, оне су наша нова реалност и треба да осмислимо дугорочна решења ради унапређења интеграције и инклузије, поручио је европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос.

Димитрис Аврамопулос je, на данашњи дан – Међународни дан миграната, указао на то да више од 244 милиона људи живи ван своје државе порекла.

"Људска мобилност у порасту ће обележити 21. век. Уколико желимо да будемо спремни за то, морамо сада да почнемо да се припремамо", истиче Аврамопулос у тексту за портал Политико.

Како наводи, у последње две године, Европа је била примарно посвећена решавању непосредних, хитних случајева глобалних миграција и избегличке кризе и то је чинила веома успешно.

Нерегуларан проток миграната опао је за 63 одсто. Више од 32.000 избеглица је распоређено широм Европе, више од 25.000 људи којима је била потребна заштита је расељено по континенту са још 50.000 које се тек очекују у наредне две године.

На подручју Либије, у сарадњи са међународним партнерима, помоћ су добиле хиљаде миграната.

Наравно, како наводи комесар, остаје још много тога да се уради у Европској унији.

"Морамо да испунимо наша обећања да ћемо да евакуишемо хиљаде миграната из Либије, или расељавањем или уз помоћ добровољних повратака у наредним месецима. Такође, морамо да унапредимо законске канале за економске миграције са амбициознијом Плавом картом за високо квалификоване раднике, и пилот-пројекте за миграцију радне снаге у кључним трећим земљама. Али не можемо да наставимо са 'ад хок' приступом, размишљајући и делујући само са кратким роковима на памети. Када је реч о миграцији, ми смо у томе на дуге стазе", указује Димитрис Аврамопулос.

Нажалост, додаје, најновија дебата о миграцијама, под утицајем растућег национализма, популизма и ксенофобије, ограничила је могућности за успостављање паметне и напредне политике миграције, како на националном, тако и на европском нивоу.

"Глупо је мислити да ће миграције нестати ако неко започне оштру реторику. Наивно је мислити да ће наша друштва остати хомогена и слободна од миграната само ако подигну ограде. Није мудро мислити да ће миграције остати на једној страни Медитерана ако се само покаже солидарност у финансијском смислу", наводи европски комесар за миграције.

Према његовим речима, морамо да почнемо да будемо искрени према грађанима који су забринути по питању тога како ћемо се носити са миграцијама.

"Можда не можемо да зауставимо миграције, али можемо да будемо бољи, паметнији и проактивнији у савладавању овог феномена. Ипак, не можемо то да постигнемо ако не прихватимо промену у нашем ставу и наративу", истиче европски комесар.

Било је, како наводи Аврамопулос, недавно дебата о диверзитету и инклузији и кроз дискусије које је иницирао Политико, али ни близу довољно да се изазову промене које су нашим друштвима потребне да буду спремне за реалност 21. века.

Интеграција и инклузија можда звуче као луксуз када је у средишту дебате проналажење поштеног договора о реформама Даблинског споразума, који прописује начин на који се пријаве за азил обрађују у ЕУ, али изостављање ових дугорочних разматрања из конверзације било би грешка, наводи комесар.

"На крају, сви ми морамо да прихватимо миграције, мобилност и диверзитет као нову норму и прилагодимо наше политике према њој. Једини начин да учинимо политике азила и миграција одрживим у будућности јесте да прво колективно променимо начин размишљања", поручује Аврамопулос.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи