Сакашвили: Сукоби у Кијеву провокација, нисам правио заседу

Михаил Сакашвили, некадашњи председник Грузије и бивши гувернер украјинског региона Одеса, који је сада на челу украјинског опозиционог Покрета нове снаге, изјавио је да он није организовао заседу Октобарске палате у центру украјинске престонице Кијева и да су јучерашњи сукоби провокација Службе безбедности Украјине.

"Оно што се јуче догодило након дуге шетње била је провокација и чиста заседа. Ја нисам повео људе на улицама у заседу палате", рекао је Сакашвили новинарима и додао да је провокацију извела украјинска Служба безбедности (СБУ), преноси Тас.

ако је раније пренео АП, Сакашвили се у недељу придружио митингу око 5.000 његових присталица у престоници Кијеву на којем је захтеван опозив у парламенту (импичмент) председника Украјине Петра Порошенка.

Демонстранти су, како Ројтерс наводи, видели снаге Националне гарде и људе са маскама око зграде.

"Они су знали да ћемо доћи до Октобарске палате. Тамо је било пет полицијских кордона", рекао је Сакашвили.

Каже да су тврдње да је у том тренутку у палати била организована новогодишња представа за децу, нетачне.

Присталице Сакашвилија у недељу су прво марширале Кијевом да би се потом окупили на Тргу независности.

АП је навео да су демонстранти покушали да заузму јавну зграду која се налази на том тргу, ломећи стакла и покушавајући да пробију врата, али их је полиција спречила да уђу унутра.

Како Ројтерс наводи, упркос речима полицајаца да се у згради одржава догађај за децу, демонстранти су покушавали да уђу унутра.

У сукобима између полиције и демонстраната било је употребе сузавца, противпожарних апарата, а повређено је 60 припадника Националне гарде од којих је 15 њих смештено у болницу.

Сакашвили је овог месеца на кратко притворен под оптужбом да је с украјинским бизнисменима повезаним са Русијом радио на обарању Порошенка, што је он негирао, а суд га је у међувремену ослободио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво