Иранска телевизија објавила "признање" академика да је шпијун

Државна телевизија Ирана објавила је снимак који је описала као признање иранског академика, који има и шведско држављанство, да је пружио информације Израелу како би помогао убиство неколико високих иранских нуклеарних научника, а у замену за новац и држављанство неке европске земље.

Супруга академика Ахмадрезе Џалалија, доктора и предавача на Институту Каролинска у Стокхолму, рекла је да су њега ирански испитивачи заправо приморали да прочита признање, преноси Ројтерс.

Ирански Врховни суд је прошле недеље потврдио смртну казну против Џалалија, који је ухапшен у Ирану у априлу 2016. године, а касније осуђен због шпијунаже, док он пориче оптужбе.

У данашњем телевизијском извештају, Џалали је повезан са убиством четири иранска научника између 2010. и 2012. године за које Техеран тврди да је био израелски покушај саботаже иранског нуклеарног енергетског програма.

Џалали, на емитованом снимку, каже да је израелској обавештајној агенцији Мосад дао информације о кључним иранским нуклеарним научницима.

Његова супруга је, међутим, рекла Ројтерсу из Стокхолма да су испитивачи њеном супругу, после три месеца колико је провео у самици, рекли да ће бити ослобођен тек ако прочита унапред припремљен текст пред камерама.

"Муж ми је рекао да су викали на њега сваки пут када би изговорио нешто чега није било у тексту и заустављали би снимање", рекла је супруга научника.

Истакла је да она и њен супруг нису добили новац ни од кога и да су шведско држављанство стекли након што су тамо завршили студије.

УН и међународне организације за људска права редовно сврставају Иран на листу земаља са највишим стопама погубљења, напомиње британска агенција, додајући да је иранска Револуционарна гарда ухапсила најмање 30 особа с двојним држављанством у протекле две године, већином на основу оптужби за шпијунажу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи