Пињера води на председничким изборима у Чилеу

Милијардер и бивши председник Себастијан Пињера највероватније ће бити победник председничких избора у Чилеу, прогнозира чилеански радио "Био-Био", док из изборне комисије пристижу први резултати по затварању бирачких места.

Изборна комисија је објавила резултате скоро 26 одсто пребројаних гласова према којима је Пињера освојио 54,03 одсто, а његов противкандидат, левичарски настројен новинар и сенатор Алехандро Ђилер, 45,97 одсто, преноси Ројтерс.

Према излазним анкетама радио станице Био-Био, Пињера ће освојити 54,8 одсто гласова, а Ђилер 45,2 одсто.

Британска агенција напомиње да је ова радио станица била најтачнија у проценама првог круга председничких избора у Чилеу у новембру.

Ови избори треба да одреде да ли ће Чиле, светски произвођач бакра, остати на "левом курсу" или ће се придружити латиноамеричким земљама које су последњих година све више усмерене на десно, пише Ројтерс.

У трци за место председника су Себастијан Пињера (68) и Алехандро Ђилер (64), који су у првом кругу одржаном крајем новембра, освојили највећи број гласова.

Пињера се сматрао фаворитом уочи првог круга, али је освојио мање гласова него што је очекивао.

Оба кандидата ће задржати дугогодишњи економски модел слободног тржишта, али је Пињера обећао смањење пореза на брз економски раст, док Ђилер жели да влада настави са реформом образовања, пореза и рада одлазеће председнице Мишел Бешелет.

Наиме, како објашњава АП, Пињера је у првом кругу освојио 36 одсто гласова, а у кампањи је предлагао смањење пореза на бизнис ради оживљавања привредног раста, као и покретање четворогодишњег плана у вредности од 14 милијарди долара, који би укључивао нове инвестиције у инфраструктуру.

Ђилер је освојио 22 одсто гласова у првом кругу, а његова кампања заснивала се на наставку плана актуелне председнице Мишел Бешелет да се повећа порез корпорацијама како би се делимично финансирала реформа образовања, реформисао устав и побољшао пензиони и здравствени систем.

Право гласа има око 14,3 милиона грађана Чилеа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво