Ердоган: Турска ће отворити амбасаду у Источном Јерусалиму

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће ова земља отворити амбасаду у Источном Јерусалиму, преноси "Ројтерс". Поручио је и да ће Турска очистити од "терориста" границу са Сиријом.

Ројтерс оцењује да није јасно како ће Турска отворити амбасаду у Источном Јерусалиму, имајући у виду да Израел контолише цео Јерусалим и град назива својом престоницом која се не може делити.

Агенција примећује и да је Ердоган ово саопштио неколико дана након што је на самиту муслиманских лидера предводио позиве свету да Источни Јерусалим признају као престоницу Палестине.

"Уз Божју вољу, ближи се дан када ћемо званично, уз Божју помоћ, отворити амбасаду тамо", рекао је Ердоган.

Наводи се и да је он у говору поновио оштре критике одлуке САД да призна Јерусалим као главни град Израела.

Арапски парламент, саветодавно тело Арапске лиге, протекле недеље је позвао на одржавање ванредног самита Арапске лиге, на којем би се расправљало о тој одлуци коју је амерички председник Доналд Трамп донео 6. децембра.

Палестинци желе да престоница њихове будуће државе буде источни Јерусалим, над којим је Израел преузео контролу 1967. године и касније га припојио, али тај потез није признала међународна заједница.

"Турска ће очистити границу од терориста"

Турски председник је критиковао групу сиријских Курда, које подржавају САД, и најавио да ће очистити од "терориста" турску границу са Сиријом.

Ердоган је на скупу у провинцији Караман рекао да његова земља неће дозволити "гнезда терориста" у близини своје границе, алудирајући на области које су под контролом Народне заштитне јединице (YPG) на северу Сирије, преноси АП.

Турска сматра YPG продужетком курдских побуњеника унутар својих граница, а у августу 2016. године је покренула операцију како би очистила део своје границе од њих и Исламске државе.

Ердоган је објавио продужену листу области које треба да буду очишћене, пренео је АП.

"Очистићемо Африн од терориста, очистићемо Манбиџ од терориста. Очистићемо Тел Абјад, Рас ел Ајн и Камишли од терориста", рекао је Ердоган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво