Анкета: Око 51 одсто Британаца жели да остане у ЕУ

Према најновијој анкети агенције за истаживање "БМГ", око 51 одсто Британаца остало би у Европској унији, док 41 одсто жели да је напусти.

Резултати мишљења 1.400 испитаника, који су објављени на сајту Индепендента у суботу, скоро да представљају преокрет у односу на резулатате прошлогодишњег референдума о изласку из Европске уније, а објављени су у тренутку када Британија улази у другу фазу преговора о иступању из блока у којој ће бити речи о трговини, преноси Ројтерс.

Индепендент наводи да је вођство за "остати" у односу на "напустити" ЕУ највеће у односу на све анкете до сада спроведене од гласања у јуну 2016.

Међутим, шеф истраживања у агенцији "БМГ" рекао је за британски лист да разлог промене лежи у промени мишљења оних који нису гласали на прошлогодишњем референдуму, док око девет од десет оних који јесу гласали, није променило мишљење.

Истраживање је трајало од 5. до 8. децембра.

На прошлогодишњем референдуму, 52 одсто Британаца гласало је за напуштање ЕУ, док је 48 одсто гласало за остајање у блоку.

Аналитичар избора и бивши политичар из редова либералних демократа рекао је на Твитеру да је ово било "највеће вођство за остајање (од референдума о ЕУ)".

Британска премијерка Тереза Меј ове недеље је обезбедила договор са ЕУ да преговори Брегзита о споразуму о трговини и размени напредују, али су неки европски лидери упозорили да би ти преговори који су до сада били тешки сада могли да постану још тежи.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 09. јул 2018, 10:52)
milan lala [нерегистровани]

Referendum i anketa

Znaci "anketa" pobedjuje referendum ? Eto lordovske "demokratije "... kako ankete kazu .

(недеља, 17. дец 2017, 18:17)
anonymous [нерегистровани]

Obavezno :)

Sigurno da je tako, jer tako odgovara Merkelovoj, Makronu i druzini...Narod Britanije je rekao svoje na fer i demokratskom Referendumu, zavese su spustene, ostaje samo da se sprovede u delo VOLJA NARODA umesto sto se spekulise i gubi vreme na nesto sto je vec gotovo.