Трамп излаже националну стратегију, Кина конкурент

Амерички председник САД Доналд Трамп изложиће у понедељак нову националну безбедносну стратегију САД засновану на његовој политици "Америка на првом месту" и у њој ће, између осталог, јасно означити Кину као конкурента, јавља "Ројтерс".

Агенција подсећа да је Трамп хвалио кинеског председника Сија Ђинпинга, али је истовремено захтевао од Пекинга да повећа притисак на Северну Кореју у вези са њеним нуклеарним програмом и промени трговинску праксу како би она више одговарала САД.

Наводи се да су званичници, који су инсистирали на анонимности, казали да на националну безбедносну стратегију, коју ће Трамп изложити током говора, не треба гледати као на покушај обуздавања Кине, већ као на понуду да се јасно сагледају изазови које Кина представља.

Ројтерс наводи речи једног од званичника да се још увек ради на нацрту стратегије и да би она могла и да преокрене изјаву демократског председника Барака Обаме из септембра 2016. о томе да су климатске промене претња по безбедност.

Званичници су казали да ће Трамп изложити спољнополитичке приоритете и нагласити посвећеност одредбама политике "Америка на првом месту" попут јачања америчке војске, супротстављања исламистичким екстремистима и мењања трговинских односа са циљем да САД постану конкурентнија привреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво