Како Португалија решава питање неједнакости полова

Увођене квота за обавезан број жена у топ менаџменaту, као и флексибилније радно време, само су неке од мера које земље Европске Уније примењују како би се обезбедила већа равноправност мушкараца и жена. Ипак, неједнакост је и даље присутна, посебно када је реч о платама. Како би се тај проблем решио, земље доносе посебне мере и законе, а какво је искуство Португалије, истраживала је екипа РТС-а.

Португалија, најзападнија земља Европе, домовина фада и актуелни европски првак у фудбалу, чланица је Европске Уније више од три деценије, али даље решава проблем неједнакости жена и мушкараца. Од 10 милиона становника, 12 одсто је без посла, и ту је однос мушкараца и жена једнак, али када нађу посао, онда су жене мање плаћене. У просеку, мушкарци зарађују 990 евра, а жене 820.

"У Португалији, имамо више жена него мушкараца са високим квалификацијама, али немамо исти однос у компанијама на високим позицијама. Уз то жене су мање плаћене за исти посао. То је посебно изражено у великим корпорацијама. Са друге стране, жене све више оснивају сопствене бизнисе, доступни су нам сви извори финансирања: кредити банка, новац из европских фондова, али не зарађујемо исто као мушкарци", каже Хелена Родригез, председница удружење жена Алби

Разлика у платама није велика на почетку каријере, али се повећава како жена напредује и када дође до виших позиција, тада је разлика највећа.

"Нови закон предвиђа већу јавност при одређивању плата, већу укљученост радника и синдиката када се преговарају колективни уговори како се не би занемарио фактор родне равноправности. Влада даје смернице послодавцима, јача надзор институција што је посебно важно за приватни сектор јер је у јавном сектору распон плата законски дефинисан. То је скривена дискриминација, веома је тешко борити се против тога, али постоји начин", каже Тереса Фрагосо, повереница за равноправност полова.

Један од начина јесте и закон који ступа на снагу 1. јануара и који предвиђа обавезне квоте - 33 одсто чланова управе у државним предузећима и компанијама које су на берзи морају да буду жене. И пре закона, већа улога жена и то на високим позицијама присутна је у финансијском сектору.

"Промене не долазе брзо, већ постепено, треба да се поштује културни миље. Увођење родне равноправности ишло је природно, али јесте био процес. Данас није важно да ли је на некој позицији мушкарац или жена, важно је какво има искуство, степен професионалности и какав даје резултат", каже Пауло Фигуеиредо, директор у инвестиционој банци у Португалији.

Жене у Португалији могу да буду на породиљском шест недеља, а дуже одсуство је ствар договора са послодавцем. У јавном сектору радно време је седам сати, у приватном осам сати и циљ је да буде што флекисибилније како би жене ускладиле породицу и посао.

"У овој години било је 690 жалби на рачун послодаваца. Углавом је реч о онима који нису дозволили да се продужи породиљско одсуство или уведе флексибилније радно време. И у једном и у другом случају, наше мишљење је обавезујуће за послодавце и то се односи и на јавни и на приватни сектор", каже  Јоана Ђириа, директорка Канцеларије за развоправност у раду Португала.

За годину дана видеће се резулати нових мера које влада Португала примењује како би обезбедио равноправнији положај жена, како би се смањила разлика у платама мушкараца и жена и како би се обезбедило што флескибилније радно време у корист жена. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи