Си: Решење севернокорејске кризе кроз преговоре, не рат

Криза у вези са оружаним програмима Северне Кореје мора се решити кроз преговоре, не кроз рат, рекао је председник Кине Си Ђинпинг током посете председнику Јужне Кореје Мун Џае Ину.

"Проблем на (Корејском) полуострву се, на крају, мора решити кроз дијалог и консултације", рекао је Си, додајући да се не сме одустати од денуклеаризације Корејског полуострва и да се не сме дозволити да избију рат и хаос, преноси Ројтерс.

Си и Мун су се сложили да се рат на полуострву не сме толерисати и да ће сарађивати у увођењу санкција и притиска на Северну Кореју, јавља Јонхап.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је у Токију да су уједињени напори за потпуну примену санкција према Северној Кореји кључни за решавање растућих ракетних и нуклеарних претњи Пјонгјанга.

Гутерес је, после разговора са јапанским премијером Шинзом Абеом, истакао да Северна Кореја мора бити денуклеаризована зарад мира и стабилности у региону.

Абе је рекао да се слаже да могући дијалог са Северном Корејом мора да има смисла и да буде усмерен ка денуклеаризацији те земље.

Амерички Стејт департмент је јуче саопштио да ће САД бити отворене за разговоре са Северном Корејом "када буде право време", али да то тога не може сада доћи, јер Пјонгјанг није показао знак да је спреман да обустави своје ракетне и нуклеарне пробе.

Упркос понуди америчког државног секретара Рекса Тилерсона да се, без предуслова, започну преговори са Северном Корејом, портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт је рекла да прво треба да наступи "период смирености" током којег би Пјонгјанг прекинуо са извођењем тестова, пре него што би било какви преговори могли да почну, пренео је Ројтерс.

Тилерсон није изричито поставио замрзавање проба као услов који Северна Кореја мора да испуни за отпочињање преговора, већ је рекао само да би било "тешко разговарати" ако Пјонгјанг одлучи да тестира још неку направу усред преговора и да би био потребан "период тишине" како би преговори били продуктивни, примећује британска агенција.

Тилерсон је у уторак изјавио да су САД "спремне да разговарају кад год то одговара Северној Кореји".

"Спремни смо да први састанак одржимо без предуслова", поручио је амерички државни секретар.

С друге стране, званичник Беле куће у среду је рекао да не може бити преговора са Северном Корејом док та земља "значајно не побољша своје понашање".

Бела кућа је одбила да каже да ли је амерички председник Доналд Трамп, који је иначе заузео чвршћи реторички став према Северној Кореји него његов главни дипломата, одобрио овакво дипломатско отварање.

До очите промене у Тилерсоновом ставу дошло је приближно две недеље након што је Северна Кореја саопштила да је успешно тестирала интерконтиненталну балистичку ракету у чијем се домету, како Пјонгјанг тврди, нашло целокупно копно САД, закључује Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво