Бела кућа: Трамп остаје посвећен миру као и увек

Након што су Палестинци саопштили да више неће прихватити улогу САД у мировном процесу са Израелом, Бела кућа је поручила да амерички председник Доналд Трамп "остаје посвећен миру као и увек". Таква реторика Палестинаца је "годинама спречавала мир" и није изненађујућа, каже високи амерички званичник.

Бела кућа ће остати "снажно ангажована у напорима да сачини план који ће ићи у корист и израелском и палестинском народу", рекао је званичник Беле куће, преноси АП.

Наводи да ће Трампова администрација обелоданити тај план "када буде спремна и када дође прави тренутак за то".

Званичник Беле куће није желео да буде именован, јер се, како каже, очекује званично саопштење.

Палестински председник Махмуд Абас критиковао је Трампову одлуку да призна Јерусалим као престоницу Израела и истакао да САД више нису подобне да буду посредник.

Абас је, на састанку Организације за исламску сарадњу (ОИЦ) у Истанбулу, одлуку америчког председника назвао "највећим злочином" и флагрантним кршењем међународног права".

Палестински председник је истакао да, после такве одлуке, Палестинци "од сада па надаље", неће прихватити улогу било које врсте САД у мировном процесу са Израелом, додавши да је неприхватљиво да САД имају улогу у блискоисточном мировном процесу јер су "пристрасне и држе страну Израелу".

"Јерусалим јесте и увек ће бити главни град Палестине", поручио је Абас на ванредном састанку лидера муслиманских земаља у Истанбулу.

У Декларацији усвојеној на данашњем самиту 57-члане ОИЦ, муслиманске земље су одбациле и осудиле Трампову одлуку да призна Јерусалим као престоницу Израела, и позвале свет да призна источни Јерусалим као престоницу палестинске државе.

Истанбулском декларацијом, ОИЦ проглашава америчку одлуку о Јерусалиму "ништавном", а Трампа позива да ту одлуку преиспита и одбаци је као "незакониту одлуку која би могла да доведе до хаоса у региону".

У Декларацији се земље које још нису признале Палестину позивају да то учине, а "цео свет се позива да призна источни Јерусалим као њену престоницу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво