Ердоган: Светске силе да треба да признају Јерусалим за престоницу Палестине

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је светске силе да признају Јерусалим за главни град Палестине и поручио да би САД требало да пониште одлуку о признавању тог града као престонице Израела.

Обраћајући се окупљенима на самиту муслиманских лидера у Истанбулу, Ердоган је прошлонедељну одлуку Вашингтона о признавању Јерусалима за главни град Израела назвао "наградом за израелска терористичка дела", као и да тај град представља "црвену линију" за муслимане.

Палестински председник Махмуд Абас назвао је "највећим злочином" и флагрантим кршењем међународног права то што је администрација америчког председника Доналда Трампа признала Јерусалим за престоницу Израела.

Абас је истакао да, после такве одлуке, Палестинци "од сада па надаље", неће прихватити улогу било које врсте САД у мировном процесу са Израелом.

"Јерусалим јесте и увек ће бити главни град Палестине", поручио је Абас у Истанбулу.

Рекао је да се САД одричу Јерусалима као да је у питању неки амерички град.

"То прелази све црвене линије", нагласио је Абас, пренео је Ројтерс.

Абас је навео да је неприхватљиво да САД имају улогу у блискоисточном мировном процесу јер су пристрасне и држе страну Израелу.

Према његовим речима, неће бити мира у региону ако свет не буде признао источни Јерусалим за главни град будуће палестинске државе, преноси АП.

Претходно је, уочи почетка исламског самита, турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу позвао земље света да признају источни Јерусалим за главни град палестинске државе.

"Пре свега, све друге земље морају да признају палестинску државу. Сви заједно морамо томе да тежимо", изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, уочи почетка исламског самита.

Исламски самит се одржава после одлуке Вашингтона да призна Јерусалим за главни град Израела.

Чавушоглу је истакао да се "морају подстаћи друге земље да признају палестинску државу на основу граница из 1967. године са источним Јерусалимом као главним градом", пренео је Ројтерс.

Амерички председник Доналд Трамп признао је прошле седмице Јерусалим као главни град Израела, што је покренуло протесте у многим муслиманским земљама.

Турска је позвала лидере Организације исламске сарадње, која окупља више од 50 муслиманских земаља, на састанак у Истанбулу да би, како се наводи, формулисали заједнички одговор на Трампову одлуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво