Нова технологија и новац за борбу против климатских промена

Светски лидери, инвестициони фондови и енергетски магнати обећали су, на самиту о климатским променама у Паризу, да ће уложити још новца и применити нову технологију како би успорили глобално загревање.

У Паризу се окупило више од 50 шефова држава и влада како би присуствовали самиту "Једна планета", међу којима је и председник Србије Александар Вучић. 

На самит није позван председник САД Доналд Трамп, који је раније одлучо да повуче ту земљу из климатског споразума из Париза, али се његово име често спомињело, примећује АП. 

Француски председник Емануел Макрон изразио је наду да ће самит у Паризу оснажити споразум о климатским променама који је Трамп одбацио. 

"Париски споразум је крхак... не крећемо се довољно брзо", упозорио је Макрон и додао да је време да се реагује како би "добили битку против климатских промена". 

Макрон предвиђа да ће велика предузећа и успешне економије у будућности производити и користити обновљиве изворе енергија уместо нафте. 

Бивши гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер, пословни лидери попут Мајкла Блумберга и бивши амерички државни секретар Џон Кери сматрају да ће се свет окренути ка употреби чистијих горива и смањити емисије штетних гасова независно од става Трампове администрације. 

"Сједињене Америчке Државе се нису повукле из Париског споразума. Доналд Трамп је ДоналдаТрампа повукао из Париског споразума", рекао је Шварценегер. 

Кери је за АП рекао да су многи Американци и даље у потпуности посвећени Париском споразуму. 

Он тврди да 38 савезних држава САД има законе о обновљивим изворима енергије, а да 90 великих америчких градова подржава споразум из Париза. 

Блумберг је на самиту изразио наду да је Макрон био у праву када је рекао да би могао да промени Трампово мишљење по питању споразума о климатским променама из 2015.

Он је рекао да је Трампова одлука да се повуче из тог споразума, а који су многи критиковали, на другој страни навела хиљаде људи на акцију.

Канцеларија француског председника објавила је десетак међународних пројеката, који су резултат самита, а који предвиђају улагање стотина милиона долара у борби против климатским промена. 

Пројекти укључујују програм за осам савезних америчких земаља да развију електронска возила, инвестициони фонд за Карибе које је погодио ураган и новац из фондације Била Гејтса за помоћ пољопривредницима како би се прилагодили климатским променама. 

Циљ пројеката је и да се брже дође до прекида коришћења мотора са унутрашњим сагоревањем како би се смањиле емисије које доприносе глобалном загревању. 

С том намером, председник Светске банке Џим Јонг Ким објавио је да ће његова агенција престати да финансира нафтне и гасне пројекте за две године, осим у посебним околностима за веома сиромашне земље. 

Самит, чији су домаћин били УН, Светска банка и Макрон, одржан је у време када се обележава две године од потписивања споразума из Париза, који је ратификовало 170 земаља. 

Француски председник је у понедељак доделио бесповратна финансијска средства вредна више милиона евра за 18 научника из САД и других земаља који се баве питањима климе. Они су победници конкурса који ће у Француској радити на решењима за глобалне климатске промене.

"Француска и Европа ће бити место где ћемо одлучивати како да нашу планету учинимо поново великом", поручио је Макрон, а његову поруку су медији упоредили са предизборним слоганом председника САД Доналда Трампа "Учинимо Америку поново великом".

Овим програмом Макрон је реаговао на одлуку Трампа да повуче САД из Париског споразума о клими постигнутог 2015.године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво