ЕУ пооштрава резолуцију о Брегзиту након Дејвисове изјаве

Након тврдње британског премијера за Брегзит Дејвида Дејвиса да је привремени договор о изласку Лондона из ЕУ више "изјава о намери него правно обавезујућа ствар", преосталих 27 држава чланица Европске уније "појачале" су реторику предложене резолуције о Брегзиту.

На састанку у понедељак, уочи самита, на којем лидери ЕУ морају формално да потпишу споразум са Великом Британијом који ће омогућити започињање друге фазе преговора о Брегзиту, дипломате су преформулисале тај документ, пише портал Политико.

Према измењеном нацрту документа преговори о изласку Британије из ЕУ могу да пређу у наредну фазу само ако су "све преузете обавезе у првој фази поштоване у потпуности и верно озакоњене што је пре могуће".

Тај потез, наводи Политико, уследио је као одговор на интервју Дејвиса за Би-Би-Си, у којем он каже да Лондон неће платити никакав новац ЕУ ако коначни трговински споразум претходне не буде размотрен.

"Ако нема споразума, то значи да нећемо плаћати", истакао је Дејвис.

Ројтерс је раније пренео изјаву портпарола Европске комисије Маргаритиса Шинаса, који је јуче рекао да привремени договор о Брегзиту између Терезе Меј и Европске комисије није правно обавезујући, али да је британска премијерка обавезала своју владу да испоштује тај, како је навео, џентлменски споразум.

"Формално говорећи, заједничка изјава није правно обавезујућа", рекао је Шинас новинарима упитан о наводима неких министара да би услови договора који је постигнут у петак могли да се промене.

"Видимо заједничку изјаву Мишела Барнијеа (главни преговарач ЕУ за Брегзит) и Дејвида Дејвиса као џентлменски споразум и јасно се подразумева да у потпуности има подршку британске владе", рекао је Шинас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи