Самит о климатским променама у Паризу, јаке мере обезбеђења

У Паризу се окупило више од 50 шефова држава и влада, међу којима и српски председник Александар Вучић, како би присуствовали Самиту о климатским променама, на коме се очекује нови подстицај борби против глобалног загревања.

Самит обезбеђује око 3.100 припадника обезбеђења. Како јавља АП, обезбеђење укључује и патролне чамце на Сени, будући да ће француски председник Емануел Макрон бродом пратити светске лидере до конгресно-уметничког центра на острву Сеген, где се самит одржава.

Поред више од 50 светских лидера, још 130 земаља представљено је на министарском нивоу, тако да ће скуп имати око 4.000 учесника, од којих око 1.000 новинара, пренели су француски медији.

На самиту су и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, као и његова два претходника Бан Ки Мун и Кофи Анан.

Присуствоваће и председник Светске банке Ким Јонг Ким, председник "Мајкрософта" Бил Гејтс и Илон Маск директор "Тесла моторса" и аеронаутичне компаније "Спејс Икс".

На скупу се очекује и присуство супер-звезда као што су Леонардо ди Каприо, Арнолд Шварценергер и Шон Пен.

Како се наводи, очекује се да ће учесници најавити пројекте вредне милијарде долара како би помогли сиромашним земљама и индустријама да смање емисије штетних гасова.

Макрон, који овај догађај користи како би појачао свој међународни углед, није позвао америчког председника Доналда Трампа на скуп, примећује АП.

САД ће на скупу бити представљене само званичном делегацијом своје амбасаде у Паризу.

Француски председник је у понедељак доделио бесповратна финансијска средства вредна више милиона евра за 18 научника из САД и других земаља који се баве питањима климе.

Они су победници конкурса који ће у Француској радити на решењима за глобалне климатске промене.

"Француска и Европа ће бити место где ћемо одлучивати како да нашу планету учинимо поново великом", поручио је Макрон, а његову поруку су медији упоредили са предизборним слоганом председника САД Доналда Трампа "Учинимо Америку поново великом".

Овим програмом Макрон је реаговао на одлуку Трампа да повуче САД из Париског споразума о клими постигнутог 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво