Вучић у Паризу на самиту о климатским променама

У Паризу се данас одржава Самит о климатским променама. Домаћин је француски председник Емануел Макрон. Самиту присуствује и председник Србије Александар Вучић, који ће пре тога бити на пријему у Јелисејској палати. Учеснике конференције синоћ је на вечери окупио бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

У међувремену, српски председник примио је писмо председника Француске, у којем Макрон потврђује да ће посетити Србију 2018. године.

Макрон истиче да су односи две земље засновани на пријатељским, давнашњим и дубоким везама које посебно обележава братство по оружју које је ујединило два народа током Првог светског рата и које је учврстило њихово пријатељство.

"Србија је данас један важан стратешки партнер Француске. Француска са постојаношћу подржава приближавање Ваше земље Европској унији која остаје суштински стожер за стабилност и економски развој нашег континента. Ваша Влада је ових последњих година одлучно радила на јачању стабилности Западног Балкана и на његовом економском развоју, а то деловање желим да поздравим", поручио је Макрон.

Поред квалитета наших политичких односа, наши економски односи су недавно ојачали, а то је знак интересовања француских предузећа за српско тржиште и за перспективе економског раста Србије, констатовао је Макрон.

Француски председник Емануел Макрон доделио је бесповратна финансијска средства вредна више милиона евра за 18 научника из САД и других земаља који се баве питањима климе, а који су победили на конкурсу чији је циљ да они дођу у Француску и раде на решењима за глобалне климатске промене.

"Француска и Европа ће бити место где ћемо одлучивати како да нашу планету учинимо поново великом", поручио је Макрон, а његову поруку су медији упоредили са предизборним слоганом председника САД Доналда Трампа "Учинимо Америку поново великом".

Овим програмом се Макрон супроставио одлуци Трампа да САД повуче из Париског споразума о клими постигнутог 2015, а план је осмислио неколико сати након што је Трамп у јуну саопштио своју одлуку, преноси АП.

Победници конкурса се у својим истраживањим фокусирају на загађење, урагане и облаке.

Француска влада је саопштила да је више од 5.000 кандидата из око 100 земаља показало интересовање за грантове, а већину их чине истраживачи који живе у САД.

Француски медији наводе да првих 18 лауреата долазе из шест земаља - 13 из САД, а по један из Канаде, Шпаније, Индије, Пољске и Италије, који ће најмање три године радити у француским истраживачким институтима, док ће други круг одабира нових добитника грантова бити организован половином јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи