Земан назвао ЕУ "кукавицом" због става о Јерусалиму

Чешки председник Милош Земан критиковао је Европску унију, називајући је "кукавицом" због реакције Брисела након што је амерички председник Доналд Трамп признао Јерусалим за главни град Израела.

"Европска унија, кукавица, чини све да пропалестинска терористичка струја превлада над произраелском струјом", рекао је Земан.

"Као доказ подсећам да је Европски парламент недавно одобрио говор осуђене палестинске терористкиње, која је тврдила да је борба против палестинске аутономије идентична оној против Јевреја у Аушвицу", додао је Земан, говорећи о Лејли Калед, чланици Палестинског националног већа која је 1969. године учествовала у отмици авиона, пренео је хрватски портал Индекс.

Земан је, на конгресу крајње десничарске странке СПД, подсетио да је и он у октобру 2013. предложио пресељење чешке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

ЕУ је у четвртак због Трампове одлуке упозорила на могућност повратка "у још мрачнија времена од оних у којима данас живимо".

Земан (73) ће се у јануару кандидовати за други мандат.

Нови чешки премијер Андреј Бабиш одбацио је јуче предлог Земана да би Чешка Република требало да следи пример САД и своју амбасаду у Израелу премести из Тел Авива у Јерусалим.

"Ова идеја америчког председника (Доналда) Трампа није добра. Можете то видите по реакцијама", рекао је Бабиш чешком државном радију, преноси АП.

Трамп је недавном одлуком о признавању Јерусалима као престонице Израела раскрстио са вишедеценијском политиком САД, разгневивши Палестинце и изазвавши протесте широм тог региона.

Земан је, међутим, у телевизијском интервјуу у четвртак увече рекао да је задовољан Трамповом одлуком и да би Чешка Република и ЕУ требало да учине исто што и САД.

Америчка агенција подсећа да је Земан још 2013. године рекао да би Чешка Република требало да премести своју амбасаду у Јерусалим, чиме је разгневио арапске лидере.

Позиција чешког председника је претежно церемонијална, док је влада надлежна за спољну политику, напомиње АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво