Арапска лига позвала земље да признају државу Палестину

Председавајући Арапске лиге Ахмед Абул-Гејт позвао је земље света да признају државу Палестину са источним Јерусалимом као главним градом, као одговор на одлуку америчког председника Трампа да Јерусалим призна за престоницу Израела.

У Каиру је одржан ванредан састанак Арапске лиге, на ком су министри спољних послова држава чланица критиковали одлуку председника САД да призна Јерусалим за престоницу Израела. 

Састанак је трајао два и по сата, а говорили је скоро 20 делегата.  

Председавајући Арапске лиге Ахмед Абул-Гејт је, на почетку састанка рекао да је Трампова одлука "осудила" земљу која ју је прихватила и администрацију која је донела.

Та одлука, како је нагласио, доводи у питање улогу Вашингтона као мировног медијатора, не само на Блиском истоку, већ целом свету, пренео је АП.

"Та одлука постаје легализација окупације", казао је Гејт, алудирајући на израелску окупацију, а потом и анексију источној Јерусалима 1967. године.

И палестински министар спољних послова Ријад ел Малики је позвао на признавање државе Палестине и источног Јерусалима као главног града.

Малики је позвао Лигу да наложи својим изасланицима у УН да поднесу нацрт резолуције којом се осуђује Трампова одлука.

"Уколико ништа не учинимо поводом ове (Трампове) одлуке, догодиће се још много трагедија. Нема нормализације са Израелом и нема компромиса", поручио је ирачки министар спољних послова Ибрахим ел Џафари.

Министар спољних послова Либана Гибран Басил је указао да би ова "несрећа требало да их уједини и тргне из сна".

Нека се зна да нам историја никада неће опростити, а наша будућност неће бити поносна на оно што смо учинили", казао је Басил.

Састанак Арапске лиге одржан је у време када се настављају протести већ трећи дан заредом на Западној обали појаса Газе.

Питање статуса Јерусалима лежи у суштини израелско-палестинског сукоба, а Трампов потез је широко схваћен као удруживање са Израелом.

Чк и мања криза по питању статуса Јерусалима и светих места у древном Старом граду у прошлости је изазвала крвопролића, подсећа АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво