Сакашвили поново ухапшен, присталице на улицама

Украјинске власти поново ухапсиле бившег председника Грузије и лидера украјинске опозиционе странке Покрет нових снага Михаила Сакшвилија, објављено је на његовој "Фејсбук" страни, а то је потврдио и главни тужилац Украјине Јуриј Луценко.

"Хитно. Ухапсили су Михаила Сакашвилија", наводи се на Сакашвилијевој Фејсбук страници и позивају се његове присталице да протестују испред притворског центра у којем се налази пре него што буде одведен на суђење, преноси Ројтерс.

АП преноси да је главни тужилац Украјине Јуриј Луценко на свом профилу такође навео да је полиција ухапсила Сакашвилија и да се он налази у изолацији.

Укринформ наводи да су се присталице Сакашвилија окупиле испред Службе безбедности Украјине.

Како је АП пренео у среду, присталице лидера украјинске опозиције и бившег председника Грузије сукобиле су се са полицијом која је покушала да га по други пут ухапси, у кампу који су демонстранти поставили испред зграде парламента у Кијеву.

То је био други неуспели покушај полиције да ухапси Сакашвилија, након што га је полиција у уторак привела у његовом стану, али је он побегао уз помоћ демонстраната.

Демонстрант Игор Огњов рекао је за АП да је полиција упала у протестни камп пре зоре у среду и да су полицајци почели да пендрецима туку све које су затекли.

Полиција је саопштила да су у тадашњим сукобима у Кијеву повређена два демонстранта и 11 полицајаца.

Покушаји да се Сакашвили ухапси пробудили су страхове да би Украјина могла да се суочи са најжешћом политичком кризом откако је 2014. тамо избила револуција, навела је америчка агенција.

Сакашвили је раније тог дана поручио да се неће предати украјинским властима након што му је тужилаштво дало ултиматум од 24 сата за предају, а свему томе је претходила драма пошто је Сакашвили, лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага и бивши гувернер украјинског региона Одесе, претио да ће скочити са крова куће у Кијеву.

АП је тада навео да Сакашвили и његове присталице "кампују" испред зграде парламента захтевајући оставку украјинског председника Петра Порошенка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво