Општа осуда Трамповог потеза у Савету безбедности УН

Николај Младенов, изасланик за Блиски исток у Уједињеним нацијама упозорио је да постоји опасност од ескалације насиља као одговор на одлуку америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела. Трампову одлуку критиковали и традиционални амерички савезници у Савету безбедности, укључујући Британију, Француску, Шведску, Италију и Јапан.

"Данас постоји озбиљан ризик да бисмо могли да видимо ланац унилатералних акција, које могу само да нас додатно скрену с пута постизања нашег заједничког мировног циља", рекао је Николај Младенов у Савету безбедности УН, преноси Ројтерс.

На данашњој ванредној седници о последицама Трампове одлуке, британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт рекао је да та одлука неће помоћи миру, преноси АП.

Шведски амбасадор у УН Олоф Ског казао је да је америчка акција "противна међународном праву и резолуцијама Савета безбедности", наглашавајући да статус Јерусалима треба да буде одлучен у директним израелско-палестинским преговорима.

Француски амбасадор Франсоа Делетр је изразио жаљење због америчке одлуке.

Палестински амбасадор Ријад Мансур је назвао одлуку САД "неодговорном" и потврдио палестински став да се статус Јерусалима мора решавати кроз израелско-палестинске преговоре на основу решења о две државе.

САД још увек имају кредибилитет посредника и са Израелом и са Палестинцима, изјавила је раније на седници амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли.

Како преноси Ројтерс, Хејли је нагласила да су УН више нанеле штету него корист перспективи за мир на Блиском истоку.

"САД имају кредибилитет код обе стране. Израел никада неће и никада не би требало да буде изграђен на основу споразума УН, или било ког другог скупа држава које су доказале да се не обазиру на израелску безбедност", рекла је Хејли.

Састанак Савета безбедности затражили су Британија, Француска, Шведска, Боливија, Уругвај, Италија, Сенегал и Египат.

Хиљаде Палестинаца су данас протестовале, многи су повређени, а најмање једна особа је убијена у сукобима са израелским трупама, на "дан гнева" против одлуке САД, напомиње британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи