Сукоби на протестима Палестинаца – једна особа страдала, више од 200 повређених

Широм Западне обале после верских служби избили су сукоби Палестинаца и израелских војника у којима је једна особа страдала, а више од 200 људи је повређено, наводи "Тајмс оф Израел". Демонстрације и немири избили су и у више земаља са већинским муслиманским становништвом.

Израелски војници убили су једног Палестинца из ватреног оружја недалеко од границе Газе у сукобима који су након што је председник САД Доналд Трамп признао Јерусалим као израелску престоницу, саопштило је палестинско министарство здравља.

Израелска војска навела је да је више стотина Палестинаца бацало запаљене гуме и каменице на војнике дуж границе, преноси Ројтерс.

"Током нереда војници Израелских одбрамбених снага пуцали су селективно на двојицу главних инспиратора", саопштила је војска потврђујући пуцње.

Након подневне молитве стотине демонстраната у Хеброну, Витлејему и Рамали свој гнев због одлуке Трампове администрације изразили су бацањем каменица на израелске снаге које су одговориле сузавцем и гуменим мецима.

Сукоби су избили после молитве у петак – који муслимани сматрају најсветијим даном.

Више хиљада људи у Гази изашло је на улице, док се на хиљаде Палестинаца окупило испред џамија Eл Акса у Јерусалиму у знак протеста против Трампове одлуке, преноси АП.

Имам у џамији Ел Акса, шеик Јусеф абу Снеине, током проповеди је рекао да ће тај град остати муслимански и арапски и позвао арапске вође на акцију уместо осуда.

Око 2.000 окупљених верника је одговорило повицима: "Душом и крвљу ћемо бранити Ел Аксу и Јерусалим."

Немири су избили пошто су палестинске политичке организације позвале становништво Западне обале, Појаса Газе и источног Јерусалима да изађу на улице и протестују против одлуке америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Вође екстремистичке организације Хамас позвале су становништво Појаса Газе да почну нову интифаду против Израела.

Терористичка мрежа Ал Каида позвала је своје следбенике широм света да нападну америчке, израелске и савезничке циљеве.

Протести против Трампове одлуке су организовани у Ирану, Индонезији, Малезији, Пакистану и Јордану.

Више стотина Јорданаца протестује у центру Амана после молитве узвикујући пароле "Јерусалим је арапски".

Протести су организовани у пакистанским градовима Карачи и Лахоре, где демонстранти траже од владе Пакистана прекид дипломатских односа са САД.

Више стотина људи окупило се и у Техерану узвикујући пароле "Смрт Америци" и "Смрт Израелу", а ирански медији јављају да сличних протеста има и у другим иранским градовима.

Протестује се и у Авганистану, где се у Кабулу окупило више стотина демонстраната.

Агенције преносе да је у малезијској престоници Куала Лумпуру испред америчке амбасаде већ демонстрирало више од 1.000 муслимана.

Демонстранти су се окупили и испред америчке амбасаде у Џакарти у Индонезији, најмногољуднијој муслиманској земљи.

Осуде Трампове одлуке, хитна седница СБ УН

Одлука председника Трампа изазвала је велике осуде Палестинаца, Русије и Француске, и хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација.

"Трампова одлука је агресија на наш народ, наша света места и вредности. Ово је озбиљан проблем, упозоравали смо Американце да не донесу такву одлуку", поручио је лидер Хамаса Исмаил Радван.

Америка објашњава да пресељење амбасаде у Јерусалим не значи подршку Израелу у спору са Палестинцима.

"Председник Трамп је указао да одлука да призна Јерусалим као главни град Израела не значи никакво коначно решење статуса тог града. Јасно је рекао да ће то, као и питање граница, да реше саме укључене стране за преговарачким столом", каже државни секретар Рекс Тилерсон.

Међутим, Француска оцењује да су оваквом одлуком САД заправо себе искључиле из будућих преговора, јер више не могу да наступају као неутрална страна. Осудама се придружују Турска, Чешка и Русија.

"Одлука о признавању Јерусалима као престонице Израела противи се здравом разуму. Уз то, противна је свим до сада постигнутим споразумима и поделиће међународну заједницу", сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

На хитном заседању Савета безбедности Уједињених нација сазваном на захтев осам земаља међу којима су Британија, Италија и Шведска, изасланик за Блиски исток Николај Младенов је упозорио да оваква одлука може да доведе до ескалације насиља и читавог низа једностраних потеза који ће само отежати постизање трајног мира између Израелаца и Палестинаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво