Европска комисија: Напредак довољан, настављамо Брегзит

Велика Британија и Европска унија постигле су довољан напредак у преговорима о условима Брегзита како би могло да се пређе на следећу фазу разговора о транзиционом периоду и будућим трговинским односима, саопштила је Европска комисија.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да би преговори о Брегзиту требало да пређу у другу фазу након што је проценио да је "довољан напредак" постигнут око споразума којим се регулише "развод" Велике Британије и Европске уније. 

"Ово су били тешки разговори, али направили смо напредак. Задовољан сам фер договором који смо постигли са Великом Британијом. Ако се 27 држава чланица сложи са овом оценом, Европска комисија и главни преговарач Мишел Барније су спремни да одмах почну рад на другој фази", порчио је председник Европске комисије. 

После разговора експерта, који су трајали готово целу ноћ, и наког получасновног састанка са британском премијерком, Јункер је поручио да је Европска комисија задовољна напретком постигнутим у сва три приоритетна питања, почев од питања права грађана, разговора о граници између Републике Ирске и Северене Ирске, као и о питању финансијског договора који прати излазак Велике Британије из ЕУ.

"Права грађана ЕУ који живе у Великој Британији остаће иста након Брегзита, а админстративне процедуре биће једноставне и јефитине за гарђане ЕУ у Велиекој Британији", истакао је Јункер.

Када је реч о финансијском договору, председник Европске комисије каже да Велика Британије треба да испоштује обавезе преузете од стране свих 28 држава чланица, укључујући и Велику Британију.

Када је реч о 500 километра дугој граници између Републике Ирске, као земље чланице ЕУ и Северне Ирске, дела Велике Британије, Тереза Меј је поручила да након Брегзита и изласка Велике Британије из царинске уније неће бити успостављења тзв. "тврда граница".

"Поздрављам могућност покретања нове фазе где ћемо разговарати о трговини, безбедности и позитивним и амбициозним аспектима наших будућих односа који су у интересу свих нас. Примењујући одлуку британског народа да напусти ЕУ крајем марта 2019. године ми желимо да изградимо дубоко и посебно партнерство са ЕУ", поручила је Тереза Меј у Бриселу.

Земље чланице ЕУ ће на самиту 15. децембра одлучити да ли ће на основу постигнутог напретка одбрити покретање разговора о будућим односима ЕУ и Велике Британије.

Уколико лидери ЕУ потврде да је дошло до довољног напретка, Европска комиисја и британска влада ће почети израду нацрта Споразума о изласку на основу Артика 50 Уговора ЕУ.

Туск: Предложићу почетак преговора о транзиционом периоду

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да ће земљама чланицама ЕУ предложити почетак преговора о транзиционом периоду са Великом Бритнанијом и разговоре о будућим односима са Лондоном.

"Спремни смо да почнемо са припремом блиског партнерства Велике Британије и ЕУ у трговини, борби против тероризма, међународног криминала, безбедности, одбране и спољне политике", поручио је Туск.

Нагласио је да ЕУ жели да чује "са више јасноће" како Велика Британија види њихове будуће односе пошто напусти јединствено тржиште и царинску унију.

Председник Европског Савета каже да прво треба почети са преговорима о транзиционом периоду.

Велика Британија је затражила да период њеног останка у једниственој трговинској и царинској унији са ЕУ траје још две године по изласку из ЕУ.

"Предлажем да током тог периода Велика Британија поштује ЕУ законе, укључујући и нове законе, буџетске обавезе и правни надзор. У том периоду одлуке у ЕУ би се доносиле на нивоу 27 држава чланица, дакле без Велике Британије", изјавио је Доналд Туск.

Председник Европског савета је нагласио да је "развод тежак, али развод и успостављање нових односа је још теже".

"Од референдума о изласку Велике Британије из ЕУ прошло је годину и по дана и много је времена посвећено једноставнијем делу посла. Сада за преговоре о транзиционом споразуму и оквиру за наше будуће односе имамо де фацто мање од годину дана", закључио је председник Европског савета.

Претходно је главни саветник Жан Клода Јункера, Мартин Селмајр, на Твитер поставио фотографију белог дима, сигнала који се у Ватикану користи како би се верницима објавило да је изабран нови папа.

И Арлин Фостер, председница северноирске Демократске унионистичке партије (ДУП) која подржава владу Мејове, изјавила је за Фокс њуз да је Велика Британија начинила значајне промене у тексту споразума о изласку из ЕУ који је предложила Унији.

Реакције из Велике Британије и Ирске на договор о Брегзиту

Британски министар задужен за Брегзит Дејвид Дејвис поручио је да је Велика Британија данас начинила велики корак напред у испуњавању планираног изласка из ЕУ.

"Данас је начињен велики корак у испуњавању Брегзита. Било је доста посла, али ми је драго што је ЕК сада препоручила да је постигнут довољан напредак", навео је Дејвис на Твитеру.

Један од вођа референдумске кампање за Брегзит и бивши председник Партије за независност Уједињеног Краљевства Најџел Фараж реаговао је на Твитеру поручивши да је Британија сада спремна да "пређе на наредну фазу понижавања" након што је премијерка Тереза Меј постигла договор у Бриселу и условима британског "развода" од ЕУ.

"Договор у Бриселу је добра вест за госпођу Меј пошто сада можемо да пређемо на наредну фазу понижавања", навео је Фараж.

Британски министар финансија Филип Хамонд путем ове друштвене мреже изразио је "одушевљење" одлуком Европске комисије да се пређе у другу фазу преговора са Лондоном која ће бити усредсређена на трговинске односе.

"Позитиван корак", написао је на Твитеру Хамонд.

Премијерка Шкотске Никола Стерџон поручила је да "ако се Брегзит догађа", додајући да се "надала да неће", онда је "једина разумна опција остати део јединственог тржишта и царинске уније".

Северноирска Демократска унионистичка партија, која подржава владу Мејове у британском парламенту, саопштила је да верује да је "остало и даље пуно посла да би се документ побољшао", пренео је Ројтерс.

Министар спољних послова Републике Ирске Сајмон Ковни изјавио је за тамошњу државну телевизију РТЕ да договор о Брегзиту који се тиче ирске границе осигуравајући Северној Ирској да ће остати повезана са царинском унијом и јединственим тржиштем ЕУ "поставља основу" за оно што је могуће остварити у преговорима о трговинским односима након изласка Британије из ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи