СПД одлучио да почне преговоре са демохришћанима

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) је на страначком конгресу у Берлину донела одлуку о томе да почне преговоре о могућем наставку велике коалиције са Демохришћанском унијом ЦДУ/ЦСУ.

Овом одлуком је отворен пут за преговоре који могу да реше ћорсокак у који је запала Немачка након што су конзервативци Ангеле Меркел и СПД остварили рекордно ниске резултате на изборима одржаним у септембру што је закомпликовало парламентарне комбинације, преноси Ројтерс.

У документу који је прихватила већина присутних на страначком конгресу наводи се да се "СПД осећа оабвезним да кроз преговоре с Унијом ЦДУ/ЦСУ испита хоће ли и у којој форми преузети одговорност у новој влади".

Тиме је отворен пут за почетак припремних преговора с Унијом ЦДУ/ЦСУ наредне седмице. У документу је наглашено да је исход преговора "отворен" и да СПД задржава могућност подржавања мањинске демохришћанске владе, наставак досадашње демохришћанско-социјалдемократске коалиције или превремене изборе.

Уочи гласања лидер СПД-а Мартин Шулц је рекао:"Ми не морамо бити по сваку цену на власти, али ми исто тако не морамо да по сваку цену да будемо против учествовања у раду владе".

број коментара 0 пошаљи коментар