Пуцњава на протестима против признања Јерусалима као престонице Израела

Израелска војска ранила је најмање 38 особа пошто је запуцала на демонстранте окупљене на протестима на Западној Обали и Појасу Газе, поводом америчког признања Јерусалима као престонице Израела.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице градова Хеброн и Ел Бирех на Западној Обали, вичући "Јерусалим је престоница Палестине", а неки од демонстраната гађали су израелске војнике камењем.

Израелски војници одговорили су на провокације бојевом и гуменом муницијом.

Бојевом муницијом рањено је 11 демонстраната, док је још 20 повређено гуменим мецима, саопштили су лекари, преноси Ројтерс.

У Појасу Газе на десетине демонстраната окупиле су се код граничног прелаза са Израелом и такође су гађали израелске војнике камењем, након чега су војници отворили паљбу.

Према наводима Министарства здравља Палестине, седам демонстраната рањено је бојевом муницијом на граници, од којих је један у критичном стању.

Портпаролка израелске војске саопштила је да су војници користили "опрему за разбијање демонстрација" против стотина демонстраната који су бацали камење и тврде предмете.

Палестинске власти позвале су на генерални штрајк поводом јучерашње одлуке председника Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон рекао је данас поводом критика на рачун одлуке Доналда Трампа о признању Јерусалима као израелске престонице, да је председник САД само признао реалност.

Тилерсон је Трампов поступак бранио на маргинама конференције ОЕБС-а у Бечу.

САД ће, како је додао, још подржати дводржавно решење за израелско-палестински конфликт, "ако је то жеља две стране".

Како је додао, о коначном статусу Јерусалима треба да се договоре Израелци и Палестинци.

Читав свет жели мировни процес и САД још верују да постоји шанса за то, рекао је Тилерсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво