Ердоган у Атини: Преиспитати споразум из Лозане

Грчка и Турска договориле су се да покрену "мере повећања међусобног поверења", саопштио је грчки премијер Алексис Ципрас, након састанка са председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Турска жели дуготрајно решење кипарског проблема, али сматра да Грчка избегава преговоре, истакао је Ердоган.

"Договорили смо се да наставимо са разговорима о међусобном поверењу и безбедносним мерама. Покушали смо да отклонимо неспоразуме, да разумемо шта је ко мислио. Што се мене тиче, ја сам нагласио да Турска мора да престане са кршењем грчког ваздушног простора", рекао је Ципрас, преноси Ројтерс.

Грчки премијер наводи да је битно да се прошире комуникациони канали са Турском.

"Пролазимо кроз период тензија у европско-турским односима, период забрињавајући развоја на Блиском Истоку и у Европи. Верујемо да је у овом периоду јако битно појачати комуникацију. То можемо да постигнемо само кроз међусобно поштовање", рекао је Ципрас.

Ердоган је рекао да Турска жели дуготрајно решење кипарског проблема, али сматра да Грчка избегава преговоре.

Он је поручио да Турска захтева изручење осумњичених за учешће у неуспелом државном удару у Турској 2016. године, мислећи на осам војника који су авионом отишли на север Грчке, након неуспеха пуча.

Ердоган је раније данас изјавио да су неки делови уговора из Лозане из 1923. године, којим се утврђују границе између Грчке и Турске, нејасни и да је потребно трајно решење проблема у Егејском мору и на Кипру, као и да би тај споразум требало ажурирати.

Према његовим речима, заштита права турске мањине унутар граница Грчке је приоритет за Турску и да муслимани у пограничном региону западне Тракије не могу да сами бирају муфтију, док хришћанске заједнице у Турској уживају већу слободу при избору верског поглавара, наводећи да се споразум из Лозане, потписан 1923. године не примењује праведно.

"Како можемо рећи да је споразум из Лозане на снази. Онда да није на снази. Морамо да докажемо да је тај споразум применљив", рекао је Ердоган.

Грчки председник Прокопис Павлопулос рекао је поводом ових Ердоганових изјава, да споразум из Лозане није тема за преговоре и да не треба да се ревидира.

"За нас, споразум из Лозане није тема за преговоре", рекао је Павлопулос и истакао потребу да се поштује међународно право и европске правне тековине, наводећи да је то обавеза за обе државе.

Он је подвукао да је за две државе важна искрена сарадња међу пријатељским земљама, истичући искреност важним елементом пријатељства.

Истовремено, он је од Турске затражио искрено спровођење споразума између ЕУ и Турске о избеглицама, с обзиром да су правда и човечанство кључне вредности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво