Курц упозорио на опасност избијања нових криза у ОЕБС-у

Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц упозорио је на опасност избијања нове кризе у тој организацији.

Курц је, отварајући 24. Савет министара ОЕБС-а, којим се формално завршава председавање Аустрије овом организацијом, изразио забринутост због расправа око буџета у ОЕБС-у.

"Потребно нам је решење како не бисмо угрозили стабилну основу за финансирање организације", поручио је Курц.

Указао је на јединственост ОЕБС-а као форума за дијалог о безбедносним питањима и истакао да је ОЕБС данас важнији него икада за безбедност у Европи.

"Криза поверења међу нашим земљама и даље је присутна. Том тренду морамо да се супротставимо. Више безбедности се може добити само уз веће поверење", навео је Курц.

Према његовим речима, Аустрија је због тога за овај Савет свесно изабрала теме које погађају све државе чланице и за које је потребно заједничко решење, па је конференција тако организована да се може искористити као најбоља могућа платформа за то.

На маргинама Савета министара, додао је Курц, биће вођени конкретни разговори о безбедносној ситуацији у Украјини.

Резултати аустријског председавања

Курц је изнео и позитиван биланс аустријског председавања, подвукавши посебно проналажење решења за персоналну кризу са којом је ОЕБС био суочен летос, када је чак четири водеће функције остало непопуњено.

Навео је и покретање структурираног дијалога о војним изазовима, као и одржавање "5+2" разговора о Придњестровљу, као позитивне резултате аустријског председавања.

Kурц је подвукао да је Аустрија током председавања посебно тежиште ставила на борбу против радикализације и тероризма.

"Ниједна наша земља није безбедна од тих проблема", упозорио је он додајући да је желео да се око ове теме сложе све земље.

Најавио је да ће специјални изасланик за ову област Петер Нојман израдити "приручник за превенцију".

Курц је рекао да је у ОЕБС-у дискусија око људских права често контроверзна, те подвукао значај учешћа цивилног друштва у овој области.

И генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер указао је да у ОЕБС-у постоји криза поверења.

"Тренутно смо суочени са најнижим степеном поверења међу кључним актерима. Потребни су градитељи мостова", поручио је он.

Пошто се одлуке у ОЕБС-у доносе консензусом неопходно је поверење дијалог и спремност за компромис, рекао је Гремингер.

С тим у вези је рекао да са посебном забринутошћу прати дискусију око реформе стопе доприноса буџету ОЕБС-а земаља чланица.

Тилерсон: Санкције остају док се Русија не повуче с Крима

Министар иностраних послова САД Рекс Тилерсон рекао је данас у Бечу да ће санкције Русији остати до се њене војне снаге не повуку с Крима.

Обраћајући се на заседању Савета министара ОЕБС Тилерсон је оштро киртиковао одлуку Русије у украјинском конфликту, те поручио да САД никада неће прихватити "окупацију и покушај анексије Крима".

"Санцкције САД остају на снази све док Русија не повуче оружане снаге из Донбаса", поручио је Тилерсон.

Русија наоружава и обучава тамошње сепаратисте, рекао је шеф америчке дипломатије и додао да је ове године у конфликтном подручју убијено више људи него прошле године.

"Морамо поштовати право сваке државе да самостално бира своју политичку будућност", рекао је Тилерсон у вези с руководством Украјине.

Претходно је и естонски шеф дипломатије Свен Миксер критиковао "руску агресију" на Украјину.

"Нелегална анексија Крима је допринела избијању новог тамног периода за ОЕБС", рекао је Миксер те додао да Москва мора да поштује своје међународне обавезе и обнови територијални интегритет и суверенитет Украјине.

 

Савету министара ОЕБС-а присуствује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара