Исламске земље осуђују Трампову одлуку о Јерусалиму

Одлука председника САД Доналда Трампа да Јерусалим призна као престоницу Израела изазвала је осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока.

Председник Индонезије Јоко Видодо, лидер најмногољудније муслиманске земље, осудио је одлуку САД да призна Јерусалим као престоницу Израела.

"Индонезија најоштрије осуђује одлуку САД да једнострано призна Јерусалим као престоницу Израела и тражи од те земље да преиспита ту одлуку. Тај потез може да уздрма општу безбедност и стабилност", рекао је Видодо.

Премијер Малезије Наџиб Разак позвао је муслимане широм света да се супротставе признавању Јерусалима као израелске престонице.

"Позивам све муслимане широм света да се чује њихов глас и да јасно ставе до знања да се противе признавању Јерусалима као престонице", рекао је Наџиб.

Портпарол владе Јордана Мухамед ел Момани саопштио је да та земља одбацује једнострану одлуку САД назвавши је правно ништавном јер консолидује окупацију Израела у источном делу спорног града.

Јордански краљ Абдулах Други изразио је забринутост у телефонском разговору са Трампом коме је рекао да игнорисање права Палестинаца, муслимана и хришћана у Јерусалиму може само да изазове ширење екстремизма.

Турско министарство спољних послова Трампов потез назива "неодговорним" и позива Вашингтон да га преиспита.

Истовремено, ирачка влада захтева од САД да повуче одлуку о признавању Јерусалима као престонице Израела како би се избегло распламсавање тероризма.

"Упозоравамо на опасне последице ове одлуке о стабилности региона и света. Америчка администрација мора да повуче ту одлуку како би спречила опасне ескалације која би подсткла екстремизам и створила повољне услове за тероризам.

Египат одбацује одлуку САД о премештању амбасаде у Јерусалим, саопштило је министарство спољних послова Египта и додаје да Трампово признање Јерусалима као изралске престонице не мења правни статус града, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Ирана саопштило је да Иран "озбиљно осуђује" одлуку САД која, како се наводи, крши међународне резолуције.

Саудијска Арабија изразила је такође противљење Трамповом потезу наводећи да он "провоцира осећања муслимана широм света".

Катар је такође оценио да одлука о премештању америчке амбасаде у Јерусалим предствља "опасну ескалацију и смртну казну за све који желе мир", преноси Ал Џазира.

И Либан упозорава да Трампова одлука прети мировном процесу и стабилности у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво