Столтенберг: Регион треба да учини све да се смање тензије

Апелујемо на све стране на Западном Балкану да учине све што је у њиховој моћи како би се тензије смањиле, да избегавају запаљиву реторику и осигурају да се у региону не понови оружани сукоб, рекао је ексклузивно за "Танјуг" генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Јенс Столтенберг је на тај начин одговорио на питање агенције како види безбедносну ситуацију у региону, имајући у виду запаљиву реторику која је готово стално присутна, а последњи пут после пресуде Хашког суда у "случају Прлић", односно за покуšај стварања такозване Херцег Босне.

"Главна одговорност је пре свега на земљама у региону, али НАТО је ту да помогне и подржи како би се избегао било какав сукоб у региону", рекао је шеф НАТО Танјугу, који је, уз представнике још неких српских медија, у посети Алијанси, на позив тог војног савеза. 

Столтенберг је подсетио да НАТО игра важну улогу на Балкану већ деценијама, да је допринео окончању, како истиче, два етничка рата, а да је прво велико војно ангажовање НАТО изван своје територије било управо на Балкану, у БиХ, а потом на Косову.

"И даље имамо значајно присуство на Балкану, ту је наша мисија Кфор на Косову", каже он, додавши да су присутни и у Сарајеву и Скопљу, а ту су и земље региона сада чланице НАТО - Словенија, Хрватска и Црна Гора. 

Како каже, НАТО сарађује са партнерима у региону, укључујући и Србију.

"Веома ценимо блиско партнерство са Србијом. Недавно је овде у посети био председник Србије Александар Вучић", истакао је Столтенберг и додао да НАТО јача сарадњу са партнерима Западног Балкана", закључио је Столетенберг.

"С Путином сарађујемо,без коментара на кандидату"

Нестабилност изван наших граница представља за нас претњу, рекао је генерални секретар НАТО-а после министарског састанка Алијансе.

Столтенберг је на прес-конференцији рекао да нема коментар на одлуку руског председника Владимира Путина да се поново кандидује, а указао је да је са Путином сарађивао као премијер Норвешке и сада, у капацитету генералног секретара НАТО, али се не меша у унутрашња питања Русије.

"Снажна порука са овог састанка је да су јачање одбране, одвраћање и дијалог прави приступ према Русији и да то даје ефекте. Наставићемо дијалог са Русијом али нећемо се мешати у унутрашња питања", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре након завршетка састанка министара иностраних послова НАТО.

Подсетио је да је Путина упознао 2001. када је први пут изабран за председника и да је са њим сарађивао као премијер Норвешке, као и сада али у другом капацитету.

Он је новинарима рекао да су министри дискутовали и о јачој улози НАТО у осигуравању безбедности и борби против тероризма.

"Нестабилност изван наших граница представља за нас претњу", рекао је шеф НАТО Алијансе.

Такође, подсетио је да НАТО има велико искуство у обуци локалних снага и јачању локалних институција од Авганистана до Балкана.

"То су средства која нашим партнерима омогућавају да се боље бране и боре против међународног тероризма", рекао је шеф НАТО.

Подсетио је да је ове године почела обука снага у Ираку и то у областима као што су деловање против импровизованих експлозивних средстава, војна медицина, реформа ирачких снага безбедности.

"Посебно поздрављам допринос наших партнера, као што су Србија и Јордан, у тим напорима", рекао је Столтенберг.

Такође , министри су дискутовали о улози НАТО-а у оквиру глобалне коалиције која се бори прпотив Исламске државе, а у сусрет предстојећем самиту, у јулу наредне године, о начинима како унапредити сарадњу са партнерима и на југу и на истоку.

Када је реч о борби против тероризма, Столтенберг је нагласио да нема решења преко ноћи.

"Направили смо напредак и одлучни смо да учинимо још више", закључио је Столтенберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи