Састанак шефова дипломатије НАТО земаља, теме од Северне Кореје до Балкана

У Бриселу је почео дводневни састанак министара спољних послова држава чланица НАТО. Како је најавио генерални секретар Јенс Столтенберг највише пажње биће посвећено јачању сарадње са ЕУ, борби против тероризма, и ситуацији у вези са Северном Корејом.

НАТО ће појачати сарадњу са ЕУ, и то посебно по питању мобилности НАТО снага на територији ЕУ, размени информација битних за борбу против тероризма и у промоцији улоге жена у политици мира и стабилности.

То је закључак првог дана састанка у Бриселу, на коме је, условно речено, главна звезда био амерички државни секретар Рекс Тилерсон, чија је будућност на том месту под знаком питања. Наишао је на хладан пријем код својих европских колега.

Ипак, први човек НАТО-а и висока представница ЕУ задовољни су првим даном састанка.

"Подижемо сарадњу између НАТО-а и ЕУ на нови ниво. То је сада важније него икад. НАТО је гарант европске безбедности и мира готово пуних 70 година. И остаћемо камен темељац заједничке одбране", поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Посебно сам захвална секретару Тилерсону који је данас провео добра три сата најпре на билатералном састанку са мном, а потом и са министрима свих 28 земаља чланица ЕУ. То је јасан знак нашег партнерства у оквиру НАТО-а. Безбедносна ситуација у многим деловима света би била много гора да нисмо радили заједно", напоменула је висока представница ЕУ Федерика Могерини.

На маргинама састанка НАТО шефова дипломатија, било је приче и о Западном Балкану. Хрватска и Црна Гора су већ у НАТО-у, неке земље региона су кандидати, Србија остаје војно неутрална, а на Косову и Метохији се налази КФОР, чију основу чине НАТО војници. И тамо ће остати и убудуће, каже први човек алијансе.

"КФОР остаје на Косову. Одлазак сада није на дневном реду јер је тренутна ситуација таква да и даље захтева да НАТО остане на Косову. Када је реч о косовским безбедносним снагама, свака промена мандата, више пута сам рекао, мора да буде у складу са уставом", напоменуо је Столтенберг.

А у разговору са српским новинарима, један неименовани званичник НАТО-а рекао је да тренутно нема никаве сарадње са Русијом у вези са регионом, и да многе изјаве руских функционера нису у функцији стабилности, већ стварају конфликте у региону.

Овај званичник задужен за Западни Балкан каже да је и НАТО-у и Русији у интересу да на Балкану не буде више ратова, али да тренутно нема готово никаквог дијалога две стране.

Поручује и да НАТО не види потребу да прави базе у својим чланицама на Западном Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи