Да ли Пјонгјанг манипулише фотографијама лансирања ракета?

Доктор археологије и астроном аматер Марко Лангброек тврди да је Северна Кореја манипулисала фотографијама приказујући како је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету "квасонг 15".

Марко Лангброек је за Си-Ен-Ен рекао да је анализом две фотографије, које су по његовој оцени усликане са исте позиције, приметио да су сазвежђа постављена супротно једно од другог, што у стварности није тако.

За фотографисање ноћу фотограф би, како тврди Лангброек, користио веома кратку експозицију, како би "замрзнуо" ракету у лету, док је техника за фотографисање звезда сасвим супротна, јер се користи дуга експозиција, што би довело до "замућења" ракете.

"(Фотографије) изгледају толико јасно, не чини ми се исправним", рекао је за Си-Ен-Ен астроном Центра за астрофизику "Харвард-Смитсонијан" Џонатан Макдауел, који сарађује са Лангброеком.

Лангброек је рекао да нису све фотографије изманипулисане, јер се на фотографији коју је објавила Влада Северне Кореје 30. новембра јасно виде замућени појединци на сликама, као и јасно звездано небо, што указује да је коришћена дуга експозиција.

Си-Ен-Ен наводи да је Северна Кореја позната по манипулацији фотографијама, јер коригују готово све на њима, као, рецимо, уши севернокорејског лидера Ким Џонг Уна или ховеркрафт током десанта.

Могући разлог за манипулацију у овом случају је што Северна Кореја жели да завара аналитичаре о могућој локацији одакле је ракета испаљена, каже Лангброек.

С обзиром на то да је већина ракетних лансирања Северне Кореје спроведена у току дана, аналитичари су користили пејзаж да одреде одакле је тачно лансирана ракета.

Међутим, Си-Ен-Ен наводи да би одређивање тачне локације лансирања уз помоћ звезда било знатно теже.

"Звезде не изгледају другачије у размаку од неколико километара, немамо разлога да верујемо да ракета није лансирана из региона Пјонгсонг, северно од Пјонгјанга", навео је Макдауел.

Сматра да је звездано небо на фотографијама измењено искључиво због естетских разлога, јер нису нађени докази манипулације на ракетама које су на фотографијама.

"Изгледа да су само исекли звездану позадину и ставили је у фотографију да изгледа добро", рекао је Макдауел, а преноси Си-Ен-Ен.

Северна Кореја је 29. новембра лансирала интерконтиненталну балистичку ракету, која је након 50 минута лета пала у море надомак Јапана.

Стручњаци верују да ракета има ефективан домет од 13.000 километара и да је способна да погоди Вашингтон.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара