Јункер: Тереза Меј није лак преговарач

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да још нема договора о кључним питањима изласка Велике Британије из ЕУ и да ће преговори и консултације о томе бити настављени ове седмице.

Јункер је на заједничкој конференцији за новинаре са британском премијером Терезом Меј рекао да договора о кључним питањима нема упркос досадашњем напретку у преговорима.

"Поред напретка и приближених ставова, још нема договора по кључним питањима излазак Велике Британије из Европске уније", рекао је Јункер уз напомену да се преговори и консултације настављају ове седмице.

Јункер је рекао да Тереза Меј није лак преговарач и да је током састанка бранила интересе Британије.

То што данас није постигнут договор, према речима Јункера, не представља неуспех.

"Поред најбољих напора и значајног напретка које смо ми и наши тимови постигли током претходних дана на три кључна питања, није било могуће да постигнемо комплетан договор данас", рекао је Јункер.

Председник ЕК је нагласио да сада постоји заједничко разумевање по већини тема и да су преостала "два или три" отворена питања која ће захтевати даље консултације и преговоре.

"Спремни смо да наставимо са преговорима са Великом Британијом , овде у Бриселу, крајем ове недеље. Ми смо веома приближили позиције захваљући британској премијерки и жељи Европске комсије да постигне фер договор ша Битанијом", поручио је Јункер.

Верује, каже, да је могуће постићи довољан напредак пре Европског савета који је заказан за 15. децембар.

"Желимо да напредујемо заједно"

Британска премијерка Тереза Меј је оценила да је данашни састанка био конструктиван и да је много прогреса направљено по великом броју питања.

"Јасно је да желимо да напредујемо заједно. По неколико питања постоје разлике које захтевају даље преговоре и консултације. Састаћемо се пре краја недеље и уверена сам да ћемо то позитивно завршити", закључила је Тереза Меј.

Она је данас у Бриселу разговарала са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером у покушају да се постигне напредак када је реч о кључним питањима разлаза Брисела и Лондона, а у циљу отпочињања разговора о будућим односима две стране.

Мејова и Јункер су разговали о три теме - правима грађана ЕУ који остају да живе у Великој Британији након Брегзита, о новцу који ће приликом изласка из Уније Лондон морати да плати, као и о начину уређења границе између Републике Ирске и Северене Ирске.

Комплетан договор о овим питањима допринео би отврању преговора о новим трговинским односима Велике Британије и ЕУ следеће недеље на Самиту ЕУ у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво