Туск: Зашто волим понедељке? Преговори о Брегзиту добро иду

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је да се преговори о Брегзиту приближавају "задовољавајућем напретку", а он је, каже, охрабрен разговором с ирским премијером о тој теми.

"Реците ми зашто волим понедељке! Охрабрен сам телефонским разговором са ирским председником владе када је реч о напретку по питању Ирске у оквиру преговора о Брегзиту. Приближавамо се задовољавајућем напретку у децембру на Европском савету", поручио је Туск на свом Твитер налогу.


Премијерка Велике Британије Тереза Меј налази се у Бриселу где са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером и председником Европског савета Донладом Туском покушава да постигне напредак у преговорима о разлазу Брисела и Лондона како би почели разговори о будућим односима две стране.
Меј са ЕУ званичницима разговара о три теме – правима грађана ЕУ који остају да живе у Великој Британији након Брегзита, о новцу који ће приликом изласка из Уније Лондон морати да плати, као и о начину уређења границе између Републике Ирске и Северене Ирске.

Дипломатски извори говоре да је у овом тренутку највише посла остало да се уради у области будућег уређена граница између Ирске, као земље чланице ЕУ, и Северне Ирске.

Претходно је Доналд Туск нагласио да без пристанка Ирске и њихове владе, неће бити ни сагласности Уније кад је реч о британској понуди, не само за решавање питања ирске границе већ о целом пакету који се односи на питања развода две стране.

Уколико до пристанка Ирске дође, ЕУ би могла да на самиту 14. децембра почне разговоре о будућим односима са Великом Британијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво