Војне вежбе САД и Јужне Кореје, Пјонгјанг назвао Трампа "лудим"

У ваздушним војним вежбама САД и Јужне Кореје под називом "Виџилант ејс", које су почеле данас упркос позивима из Русије и Кине да буду отказане, учествује 230 летелица укључујући и шест борбених стелт авиона "Ф-22 раптор".

Портпарол америчке Ратне авијације, међутим, није потврдио најаве јужнокорејских медија да ће се у вежбе у току недеље укључити и бомбардери Б-1Б, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да ће у вежбама, које би требало да трају до петка, учествовати и амерички борбени авиони Ф-35 и да су ово маневри са највећим бројем борбених авиона пете генерације до сада.

Трупама Јужне Кореје у вежбама ће се придружити око 12.000 војника САД, међу којима ће бити и маринци и припадници америчке Ратне морнарице.

Севернокорејски Комитет за мирно поновно уједињење земље назвао је америчког председника Доналда Трампа "лудим" и оценио да ће ваздушне војне вежбе САД и Јужне Кореје "гурнути ситуацију на Корејском полуострву која је већ акутна на саму ивицу нуклеарног рата".

У реакцији на синоћње саопштење из Пјонгјанга и маневре америчке и јужнокорејске ратне авијације, министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је да је за жаљење што је након два месеца релативног мира на Корејском полуоству дошло до повратка напетости.

Ванг је, како се наводи, казао да Кина има отворен став према решењима за севернокорејско нуклеарно питање.

Саветник америчког председника за националну безбедност Херберт Рејмонд Макмастер изјавио је јуче да ће се председник САД Трамп "побринути" за растућу нуклеарну претњу Северне Кореје предузимањем једностраних акција уколико буде потребно.

"Председник ће се постарати за то, а ако будемо морали, учинићемо то сами. Међутим, оно што ми хоћемо јесте да убедимо друге да је у њиховом интересу да учине више", рекао је Макмастер гостујући на телевизији Фокс њуз.

Како је рекао, Кина је предузела неке потезе без преседана.

"Оно што тражимо од Кине није да учине услугу нама или неком другом, већ да се понашају у складу са сопственим интересом", рекао је Макмастер и додао да свету прети смртна опасност од Северне Кореје која се наоружава нуклеарним оружјем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи