УН покушавају да евакуишу хуманитарце из Сане

Усред борби због којих је пресечен пут ка аеродрому у Сани, Уједињене нације покушавају да евакуишу најмање 140 хуманитараца из престонице Јемена, али чекају одобрење од коалиције на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су хуманитарни званичници УН и других организација.

Други извори, пак, наводе да УН и невладине организације планирају смањење хуманитарног особља у Јемену због тренутне безбедносне ситуације.

Коалициони авиони бомбардовали су положаје Хута у Сани протекле ноћи, наводе становници и локални медији, а циљ напада је пружање подршке присталицама бившег председника Јемена Али Абдулаха Салеха у борби против Хута, групе која се сврстала на страну Ирана, преноси Ројтерс.

Ово је четврти дан најновијег таласа сукоба у којем су убијене десетине људи, саопштио је Црвени крст.

"У Џибутију је спреман авион за 140 чланова међународног особља", рекао је Ројтерсу званичник УН у Сани, додавши да половина чланова особља потиче из невладиних организација.

Исти, неименовани званичник је навео да се борбе померају у правцу аеродрома и да је ситуација веома напета, те је чак немогуће евакуисати особље.

Особље УН је ограничено на четврт у којем је смештено у Сани откако су у четвртак избили сукоби, напоменуо је званичник светске организације.

Дозволу за слетање на аеродрому у Сани тек треба да изда коалиција на челу са Саудијцима која контролише небо изнад јеменске престонице, која је у рукама Хута, наводе хуманитарни радници.

Други извор УН у Јемену, међутим, каже да се особље УН и НВО не евакуише, већ је планирано смањење броја хуманитарног особља у Сани док се безбедносна ситуација на терену не стабилизује.

То је потврдила и портпаролка Међународног комитета Црвеног крста у Женеви Елоди Шиндлер, рекавши да МКЦК у тренутној "хаотичној ситуацији разматра смањење свог особља у Јемену на најнеопходније чланове".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара