Пјонгјанг спреман за преговоре, али уз посредовање Москве?

Северна Кореја је саму себе независно прогласила нуклеарном државом и не треба јој признање Запада као услов за преговоре о решењу за Корејско полуострво, рекао је шеф делегације руске Думе по повратку из Пјонгјанга, изразивши уверење да је Северна Кореја спремна за преговоре, али уз посредовање Русије.

"Њима (Пјонгјангу) није потребно признање Запада. Северна Кореја одавно себе сматра нуклеарном државом. Уз то, након што су извели најновију ракетну пробу (29. новембра), они верују да су достигли једнакост са САД (по питању нуклеарног наоружања)", рекао је координатор групе руских посланика за односе с парламентом Северне Кореје Казбек Таисајев, преноси Тас.

То је навео у коментару на недавне наводе да Северна Кореја поставља признавање свог нуклеарног статуса као услов за преговоре.

Таисајев истиче да Северна Кореја "не верује никоме сем Русије".

"Године 2016. севернокорејске власти и њихов лидер Ким Џонг Ун били су спремни да обуставе пробе, али су САД и Јужна Кореја наставили да изводе војне вежбе и да провоцирају Северну Кореју својом реториком. Ипак, имам осећај да су спремни за преговоре ако добију гаранције да их нико неће напасти", рекао је Таисајев.

Указао је да Северна Кореја види активности Вашингтона и Сеула у близини својих граница "као директну претњу по своју безбедност".

Делегација Групе пријатељства руске Државне Думе на челу са координатором Казбеком Таисајевим боравила је у посети Северној Кореји на позив парламента те земље, од 27. новембра до данас, наводи руска агенција.

Према речима Таисајева, током те посете руска делегација имала је разговоре у севернокорејској Врховној народној скупштини, Министарству спољних послова и Централном комитету Радничке партије.

"Сви састанци су одржани у пријатељској атмосфери, без икаквих забрањених тема", закључио је шеф руске парламентарне делегације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво