Колика је цена Брегзита и ко ће профитирати?

Европска унија и Велика Британија постигле су начелан договор о средствима која ће Лондон платити, пошто напусти европску породицу. Медији наводе да је реч о суми од 60 милијарди евра, иако за то још нема званичне потврде. Цена Брегзита могла би, међутим, да буде далеко већа и са дугорочнијим последицама по Британију због одлуке највећих светских банака да преселе седишта из Лондона у Франкфурт и друге градове Уније.

Годину и по дана након референдума о изласку из европске породице, Британија се суочава с правим егзодусом финансијских институција. Чак 13.000 банкарских службеника напушта лондонски Сити и одлази у Франкфурт. У Немачку се селе и три банкарска џина – "Џеј Пи Морган", "Сити груп" и "Морган Стенли".

"Издавање некретнина у Франкфурту повећано је десет одсто због Брегзита. У последњих годину дана закупљено је око 50.000 квадратних метара пословног простора", каже стручњак за некретнине Штефан Бројнинг.

Са стручњацима и банкарима стижу и њихове породице, па међународне школе у Франкфурту имају пуне руке посла.

"Огромно је интересовање за нашу школу. Од лета ћемо имати десет нових учионица. Захваљујући Брегзиту, удвостручили смо посао", истиче Петер Ферес, директор Међународне школе у Франкфурту.

Велико интересовање влада и за Даблин, Париз и друге градове Уније.

Због све лошијих економских показатеља, Британија више није пета привреда света. Но, упркос слабљењу фунте, смањеној потрошњи и позивима истакнутих политичара да се заустави Брегзит и распише нови референдум, британска влада не одустаје од зацртаног циља – изласка из Уније 29. марта 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи