Обустављена потрага за посадом аргентинске подморнице

Потрага за посадом аргентинске подморнице "Сан Хуан" је обустављена, саопштила је морнарица те земље, иако се међународна операција потраге за пловилом наставља.

Наде да ће чланове посаде пронаћи живе нестале су након тврдњи експерата који су навели да је посада имала кисеоника довољно да преживи седам до десет дана уколико се подморница налази негде под водом, преноси АП.

Морнарица је саопштила да је у време када је последњи пут успостављен контакт са посадом, 15. новембра, детектована експлозија у близини подручја у јужном делу Атлантског океана на путу од јужне луке Ушуаја до обалског града Мар дел Плата, где је подморница путовала.

Портпарол морнарице Енрике Балби рекао је да је мисија спасавања била "продужена више од два пута колико се временски процењује (таква мисија)".

"Имали смо 28 бродова, девет авиона, 4.000 људи и подршку 18 других држава. Упркос свим напорима, нисмо могли да пронађемо подморницу", рекао је Балби.

Додао је да се потрага више не сматра мисијом спасавања, већ само потрагом за несталом подморницом.

У морнаричкој бази "Мар дел Плата" рођаци несталих били су заиста погођени тим саопштењем. Неки су бризнули у плач, други су се грлили падајући на колена, а неки су на друштвеним мрежама одавали почаст својим вољенима.

"Не разумем ову произвољну и неоправдану одлуку. Необично је окрутна. Сваког дана деси се нови ударац. Уништен сам", рекао је отац 27-годишњег члана нестале посаде Алехандра Таљапјетра.

Како је у уторак агенција пренела, Балби је тог дана изјавио да је кроз цев за доток ваздуха подморнице ушла вода и изазвала кратки спој на једној од њених батерија, пре него што је пловило нестало.

Обраћајући се новинарима, Балби је навео да је капетан подморнице рекао да је вода ушла док је подморница пунила батерије.

Према његовим речима, капетан је касније преко сателитског телефона рекао да је проблем савладан.

Морнарица је прошле недеље саопштила да је, пре него што је подморница нестала, капетан пријавио електрични проблем у одељку за батерију и да је подморници наређено да се врати у своју базу у приобалном граду Мар дел Плата, на око 400 километара од Буенос Ајреса.

Председник Аргентине Маурисио Макри је пре тога рекао да ће међународна потрага за подморницом и њена 44 члана посаде бити настављена, а да ће нестанак бити истражен.

Како је Ројтерс раније пренео, Међународна организација споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТО), која прати тајне атомске експлозије, саопштила је да је детектовала "необичан сигнал" пре две недеље у близини места где је нестала подморница аргентинске војске.

ЦТБТО руководи посматрачким станицама опремљеним инструментима међу којима и хидрофонима – подводним микрофонима који скенирају звучне таласе океана.

"Подводни импулсивни догађај, који је детектован 15. новембра, био је кратак, неуобичајен и неприродног порекла", рекао је инжењер хидроакустике Марио Замполи.

Како је додао, звук би могло да "има везе са експлозијом, али није сигурно".

АП је раније пренео да је Балби рекао да нема назнака да би експлозија могла да буде повезана са било каквим нападом на подморницу а Ројтерс је пренео саопштење у ком се тврди да се радило о "абнормалном, јединственом, кратком, насилном догађају који није био нуклеарног карактера".

На подморници "Сан Хуан" има залиха хране и кисеоника за 90 дана на мору, међутим, уколико се налази испод површине воде, кисеоника је имала за седам дана, пре него што је морала поново да исплови.

"Сан Хуан" је подморница изграђена у Немачкој 1983. године, а дугачка је 66 метара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи