Медведев: Односи САД и Русије најгори до сада

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да су тренутни односи између САД и Русије, према његовом сећању, најгори до сада иако је америчког председника доживео као пријатељски настројену особу којој је стало до добрих односа са Русијом.

Амерички председник Доналд Трамп преузео је дужност у јануару наводећи да жели да има ближе односе са Русијом која је ниско пала после Хладног рата.

Међутим, како Ројтерс преноси, од тада су везе између те две земље све више пуцале, а након што су званичници америчке обавештајне службе оптужили Русију да се мешала у председничке изборе у САД 2016, што је Москва одбацила као неистинито.

Медведев, који се срео са Трампом овог месеца у Манили, навео је да су и он и руски председник Владимир Путин видели Трампа као конструктивну особу и као пријатељски настројеног уживо, али је оптужио друге америчке политичаре да играју, како је рекао, "на карту Русије" како би постигли сопствене циљеве и утицали на Трампов став према Русији.

"Утисак који он (Трамп) одаје је пријатељска политичка личност спремна да успостави контакте на сваком нивоу и која реагује разумно на све", рекао је Медведев у интервјуу који се емитовао на водећим руским телевизијама.

Навео је да је на кратко поразговарао са Трампом за време регионалног самита у Манили.

"Он (Трамп) се присетио наше сарадње за време Другог светског рата, наводећи да је то било важно и за Русију и за Америку. То је био прилично нормалан разговор и мислим да је председник Путин говорио управо о томе - да је све у реду када је реч о нашим односима, када се сретнемо уживо", истакао је Медведев.

Међутим, како се наводи, Медведев је нагласио да је то од секундарне важности јер су укупни односи између те две земље "ужасни".

"Они су јако лоши, рекао бих ужасни. Најгори су колико могу да се сетим", рекао је Медведев.

Медведев је рекао да га је политичка клима према Русији у САД подсетила на педесете када је амерички сенатор Џозеф Макарти помогао покретање кампање против свакога ко се изјаснио као прокомуниста у САД.

"Али ипак, чак ни тада није било говора о решавању проблема са вашим председником", нагласио је Медведев.

"Јединствена Русија подржаће Путина ако се кандидује"

Руски премијер је изјавио да ће владајућа странка у тој земљи, Јединствена Русија, подржати председника државе Владимира Путина уколико одлучи да се кандидује за нови мандат, преноси "Ројтерс".

Агенција Ројтерс наводи да се 65. годишњи Путин до сада није изјашњавао да ли планира да на председничким изборима у марту 2018. покуша да обезбеди четврти мандат.

"Наша странка и ја лично подржаћемо га у томе на сваки могући начин. То је зато што верујемо да је он председник који успешно води своју земљу", рекао је Дмитриј Медведев.

Руска економија улази у фазу раста, а уочљиве су и повољне промене, изјавио је Дмитриј Медведев.

"Са моје тачке гледишта, можемо видети да је економија кренула путањом раста и да су промене које су се догодиле у економији биле сасвим позитивне", рекао је Медведев у традиционалном годишњем интервјуу уживо за руске телевизијске станице, преноси агенција Тас.

Крајем године, бруто домаћи производ (БДП) Русије ће, како је додао, бити око 2,0 одсто, након пада од 0,2 посто прошле године, а инфлација ће бити испод 3,0 процента.

"Ове године ситуација је другачија, јер ћемо, према проценама свих аналитичара, како домаћих тако и страних, до краја године имати привредни раст од око 2,0 одсто. Ове године ћемо имати и рекордно ниску инфлацију, која ће бити испод 3,0 процента", навео је Медведев.

Премијер је додао и да руска економија још увек није исцрпела све могућности раста, иако се структура економије и даље увелико ослања на приходе од нафте и гаса.

Према његовим речима, курс рубље је стабилан и не очекује се никакав њен пад уочи Нове године, а процењује се да ће раст инвестиција у фиксне активе у текућој години износити изнад четири одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво