Лавров: САД да кажу ако траже изговор за уништење Северне Кореје

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да САД треба отворено да кажу ако је циљ њихових провокативних акција уништење Северне Кореје, преноси "Тас".

Лавров је истакао да је Вашингтон "најавио одржавање великих ненајављених вежби у децембру".

"Изгледа да су све извели намерно како би (севернокорејски вођа) Ким Џонг Ун изгубио контролу и начинио нови очајнички потез. Американци морају да нам објасне шта заправо смерају. Уколико траже изговор за уништавање Северне Кореје, требало би то отворено да кажу и руководство САД требало би то да потврди. Онда бисмо ми одлучили како да одговоримо", рекао је Лавров.

Ројтерс је пренео да су САД раније данас упозориле руководство Северне Кореје да ће та земља бити "потпуно уништена" ако избије рат, након што је Пјонгјанг испалио најнапреднију ракету која може да досегне до америчког копна.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла је на хитно сазваној седници Савета безбедности УН тим поводом, да САД никад нису желеле рат са Северном Корејом.

"Ако до рата дође, то ће бити због континуираних акција агресије какву смо видели у уторак. Ако до рата дође, нема грешке, севернокорејски режим ће бити потпуно уништен", рекла је Хејлијева.

Она је истакла да су САД затражиле од Кине да обустави снабдевање Северне Кореје енергентима.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја позвао је Пјонгјанг да обустави нуклеарне тестове, а САД и Јужну Кореју да не одржавају војне вежбе у децембру, јер би то "запалило и онако већ експлозивну ситуацију".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво