Саудијски принц на слободи уз кауцију од милијарду долара

У Саудијској Арабији из притвора је после три недеље ослобођен принц Митеб бин Абдулах пошто је прихватио понуду власти у Ријаду да као кауцију исплати чак милијарду долара.

Бин Абдулах који је раније сматран кандидатом за наследника саудијског трона, ухапшен је на основу оптужбе за корупцију, као један од 200 политичких и пословних људи у оквиру антикорупцијских рација почетком месеца.

Неименовани званичник је рекао да је тужилац одлучио да најмање пет особа изведе пред суд.

Британска агенција наводи да саудијске власти, које процењују да би на крају могле да сакупе око 100 милијарди долара незаконито стечених средстава, раде на постизању споразума са осумњиченима који се налазе у притвору у луксузном хотелу "Риц Карлтон", тражећи од њих да им предају имовину и готовину у замену за слободу.

"Разумљиво је да нагодба подразумева признање за корупцију укључујући познате случајеве", рекао је званичник, не пруживши више детаља.

Према његовим речеима, принц Митеб био је оптужен за малверзације, ангажовање фиктивних запослених и потписивање уговора са сопственим фирмама.

Исти званичник је рекао да је сума коју је принц Митеб договорио с властима, како верује, већа од милијарду долара.

Принц је, иначе, први високи званичник за кога се зна да је ослобођен међу ухапшенима за корупцију.

Саудијске власти су раније овог месеца саопштиле да је око 200 особа укупно испитано у оквиру оштрих мера против корупције.

Те оптужбе, које између осталог укључују потплаћивања и изнуду новца, нису могле бити независно проверене, напомиње британска агенција.

Митеб (65), син покојног краља Абдулаха и бивши припадник елитне Националне гарде, био је међу десетинама чланова краљевске породице, високих званичника и бизнисмена који су раније овог месеца приведени у оквиру оштрих мера због корупције, којима је ојачана власт принца престолонаследника Мухамеда бин Салмана.

Два саудијска извора рекла су Ројтерсу да је други осумњичени принц, Алвалид, до сада одбијао нагодбу с властима и затражио приступ адвокату како би се борио против оптужби за које га терете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи