Москва: Пјонгјанг мирује, примењује прву тачку руског плана

Русија је против тога да Северна Кореја има нуклеарно оружје и то је истакла више пута колегама из Северне Кореје, као и да је неопходно да одустану од нуклеарних програма, изјавио је заменик руског министра спољних послова Игор Моргулов.

"Више пута само рекли Северној Кореји да је за нас неприхватљив њихов нуклеарни статус", рекао је Моргулов на Осмој азијској конференцији у Сеулу, преноси Тас.

Моргулов је навео да Москва активно ради са Пјонгјангом како би се мораторијум на ракете и нуклеарне тестове наставио што дуже.

"Веома ценимо што Северна Кореја већ два месеца мирује, а Русија активно ради како би се осигурало да се то што дуже настави. Реално, то значи да је Пјонгјанг почео да примењује прву тачку руског плана о решавању кризе на Корејском полуострву. План покрива замрзавање ракетно-нуклеарних проба у замену за заустављање или смањење броја америчко-јужнокорејских војних вежби", рекао је Моргулов.

Према његовим речима, америчке претње упућене Северној Кореји неће окончати сукобљавања на Корејском полуострву и било би наивно сматрати да хоће.

Каже да је очито да Пјонгјанг игнорише међународну заједницу и тврдоглаво наставља да развија свој ракетни и нуклеарни програм.

"САД и њене савезнице неуморно одржавају заједничке војне вежбе, доносећи још више оружја и снага на полуострво. Све то води у ћорсокак иза кога је фантомски ризик од великих људских жртава", рекао је руски дипломата.

Моргулов сматра да би САД и савезнице требало да смање број војних вежби у близини Корејског полуострва.

Према његовим речима, Москва верује да је могуће да САД и Северна Кореја започну директне преговоре.

"Кључна агенда таквих разговора може бити врло једноставна, а то су принципи мирољубиве коегзистенције. Верујем да недостатак такве сагласности даје подстрек непријатељству и узајамном неповерењу међу укљученим странама", рекао је Моргулов.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи