Освета египатске војске због напада на џамију на Синају

Више ваздушних удара египатских војних авиона изведено на колону возила коришћених у нападу на џамију Ел Раудах на северном Синају. Број погинулих у нападу исламиста порастао на 305. Председник Ел Сиси наредио изградњу маузолеја у знак сећања на жртве.

"У нападу египатских војних авиона уништена су возила коришћена током напада на џамију Ел Раудах, а особе које су се налазиле у њима су убијене", саопштила је eгипатска војска, преноси АП.

Возила су се налазила у близини места јучерашњег напада на џамију Ел Раудах у Бир eл Абeду, најкрвавијег који су извели исламисти у модерној историји Египта.

Египатско тужилаштво је раније данас саопштило да је број погинулих у нападу исламиста на џамију на Синају порастао на 305.

"Међу погинулима је 27 деце, а 128 људи је повређено", изјавио је главни египатски тужилац Набил Садек, пренео је АП.

Према његовим речима, напад је извршило 25 до 30 исламиста који су дошли у Бир ел Абед у теренским возилима.

Наводи да су се екстремисти налазили ипред главног улаза у џамију и поред 12 прозора пре него што су отворили ватру на вернике у џамији.

Додаје да су нападачи носили заставе Исламске државе. 

"Ово је први пут за последњих 200 година, односно од почетка модерне историје Египта - да је нападнута џамија. Убијене су читаве породице. Терористичке групе су очигледно изгубиле моћ да нападају полицијске и војне пунктове", навео је Диан Рашван, шеф Државне информационе службе Египта.

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси наредио је изградњу маузолеја у знак сећања на 305 жртава екстремистичког напада на џамију на северу Синајског полуострва.

У саопштењу председника није наведено где би маузолеј био изграђен или ко ће га градити, преноси АП.

Џамију на северу Синаја у којој се догодио напад посећивали су Суфиси, следбеници једне од исламских школа.

Милиони Египћана практикују ритуале суфизма, попут читања поезије, играња и певања, верујући да их то приближава богу.

За сада ниједна група није преузела одговорност за напад, али је Исламска држава обећала да ће на Синају и Египту истребити Суфисе, припаднике мистичног покрета у оквиру ислама на које екстремисти гледају као на јеретике, наводи АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи