Пет војника погинуло у сукобима на истоку Украјине, ЕУ криви Русију

Најмање пет украјинских војника је погинуло, а четворица су рањена у последња 24 сата у сукобима на истоку Украјине, саопштиле су украјинске оружане снаге. ЕУ је оптужила Русију за погибију украјинских војника, а председник Европског савета Доналд Туск рекао је да Унија осуђује "руску агресију" и да никада неће признати припајање Крима.

У саопштењу украјинских оружаних снага се прецизира да су војници погинули код села Кримске у Луганску и да су сукоби трајали осам сати.

"Смрт пет украјинских војника само је најновији доказ трагичних последица руске агресије у Украјини", рекао је Доналд Туск после самита шест источноевропских земаља, укључујући Украјину, преноси АП.

Туск је навео да замрзнути и оружани сукоби и даље спречавају развој и стварају потешкоће у земљама источног партнерства.

"ЕУ осуђује руску агресију и никада неће признати незаконито припајање Крима", истакао је он.

АП наводи да је то, по свему судећи, најгоре избијање насиља на истоку Украјине у последњих неколико месеци.

Украјинска влада је објавила да је то највећи број погинулих војника од јула.

ОЕБС је упозорио да на истоку Украјине долази до повећања насиља и да је прошле недеље регистрован највећи број кршења прекида ватре у једној седмици од средине јуна.

У сукобима украјинских и проруских снага погинуло је више од 10.000 људи од 2014. године. Пре две године потписан је споразум о прекиду ватре, који је помогао да се сукоби стишају, али не и да потпуно замру.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 25. нов 2017, 12:00)
anonymous [нерегистровани]

Provokacija ukrajine

Nebih rekao da je nelegalno Krim odcepljen od Ukrajine jer je narod glasao na referendumu za pripajanje Rusiji ...a što se tiče osude EU .zbog pogibije Ukrainskih vojnika to treba da povedu računa šta će oni tamo ...kao i to da se bolje informišu ...koliko plaćenika iz Nemačke dobrovoljno idu da ratuju na strani Ukrajine...da se zna ili i o tome zapad žmuri i pravi se mutav.

(петак, 24. нов 2017, 22:06)
anonymous [нерегистровани]

Украјина

Доналд Туск треба прво да се запита шта уопште укрaјински војници тамо траже.