АП: Да ли је улога Ангеле Меркел у ЕУ угрожена?

Немачка канцеларка Ангела Меркел показала је Европској унији у протеклих десетак година да никада не треба да потцењује њене политичке вештине, наводи АП, најављујући њено учешће на самиту ЕУ у петак – након што је претходни такав скуп пропустила због настојања да оформи коалицију у својој земљи.

Ангела Меркел ће у Бриселу овог пута бити само у статусу вршиоца дужности канцелара док је, годинама уназад, сматрана чуваром ЕУ као целине, примећује америчка агенција АП.

Агенција истиче да је Меркелова по својој изузетној поузданости толико позната да сада увелико круже гласине о губитку њеног утицаја. Ипак, посматрачи такве гласине одбацују и тврде да су наводи о њеном слабљењу - неутемељени.

"Навикли смо да је видимо увек снажну и чврсту. Сада, када то није тако очигледно, одмах се у Европи наговештавају нереди. То је претеривање", наводи професор европске политике Универзитета Гент Хендрик Вос.

Иако су проблеми с којима се Меркелова суочава оставили отшкринута врата за њеног евентуалног наследника у улози предводника ЕУ, нико не жури да је из те улоге истисне, што говори о високом поштовању које ужива, али и о извесној неопходности Немачке, указује АП.

Америчка агенција напомиње да француског председника Емануела Макрона, који је у замајцу откако је у мају однео победу на председничким изборима, многи описују као човека способног да на Меркелову баци сенку.

Међутим, наглашава се у анализи, Макрон врло добро зна да у ЕУ ништа не може постићи без снажне Немачке у њој.

Ниједна значајнија реформа у ЕУ није се догодила у протеклих 60 година, у смислу јединственије Уније и већег просперитета међу државама чланицама, у периодима када је између Француске и Немачке долазило до раздора, закључује АП.

"Председник је много уложио у односе с канцеларком Меркел. Она је популарна и поштована у Француској. А радо сарађујете са људима које знате", рекао је недавно немачком листу Цајт Ришар Феран, који предводи Макронову већину у доњем дому француског парламента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се