УНХЦР: Опет расте број миграната у Грчкој и Италији

У трећем кварталу ове године, повећан је број миграната који у Италију стижу из Туниса, Турске и Алжира. Tри најбројније националности које у Европу пристижу преко Средоземља су Сиријци, Мароканци и Нигеријци, наводи се у новом извештају УНХЦР-а.

Агенција УН за избеглице oбјавила је извештај показује промене путева које су користиле избеглице и мигранти током трећег тромесечја ове године да би дошли до Европе.

"Протеклих месеци, рута до Грчке преко мора је прихваћенија, број новопридошлих у Италију преко мора је опао, а мигранти и избеглице користе све различитије путеве да би дошли до Европе", рекла је директорка Европског бироа УНХЦР-а Паскал Моро.

Број прелазака из Либије у Италију је опао у периоду јул-септембар, када је 21.700 особа стигло до Италије, што је, оцењује се, најнижи број у последње четири године.

Агенција УН за избеглице наводи да је у Грчкој од летос примећен раст броја придошлица морским и копненим путевима.

"У септембру је око 4.800 људи дошло до њених обала, што је највећи број новопридошлих током једног месеца од марта 2016. године. Око 80 одсто оних који су стигли до Грчке преко мора долази из Сирије, Ирака и Авганистана, а две трећине су жене и деца", показују подаци извештаја Агенције.

Истовремено, наводе, у Шпанију је у трећем тромесечју ове године стигао 90 одсто је већи број миграната у поређењу са истим периодом прошле године.

Већина од 7.700 новопридошлих стигли су преко мора из Марока, Обале Слоноваче и Гвинеје, док су копном претежно стизали држављани Сирије.

Извештај такође говори о броју прелазака из Турске у Румунију преко Црног мора током лета што, како оцењују, није забележено још од фебруара 2015. године, као и о великом порасту новопридошлих на Кипар од почетка ове године.

"Упркос паду броја прелазака преко Централно-медитеранске руте, хиљаде људи и даље креће на очајнички и опасан пут ка Европи" изјавила је Моро.

Извештај такође наглашава тежак положај многих жена и девојака жртава трговине људима и више од 15.200 деце без пратње родитеља или одвојене у путу која су стигла у Европу до овог тренутка.

"Од кључног значаја је обезбедити и да људи добију приступ азилу у европским земљама" нагласила је Моро.

Истакла је да је веома захвална досадашњем доприносу који су дале све земље, али је потребно још више учинити да би се одговорило на апел УНХЦР-а за додатних 40.000 места за пресељење избеглица које се налазе у 15 приоритетних земаља дуж Централно-медитеранске руте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи