Расте притисак у Немачкој, мањинска влада или нови избори

Унутар Социјалдемократске партије (СДП) расте притисак о покретању разговора о могућности формирања нове владе са конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел.

Лидер СДП Мартин Шулц, међутим, одбацио је могућност "велике коалиције" са Меркеловом после лоших изборних резултата у септембру, па чак и пошто су пропали преговори канцеларке о формирању владе са остале две партије, преноси АП.

Америчка агенција констатује да, уколико нико не направи корак, као опције остају мањинска влада (што никада раније није било) или нови избори.

Шулц би током дана требало да се састане са председником Франком-Валтером Штајнмајером који је позвао политичаре на компромис.

Неке социјалдемократе су предложиле да би партија требало да разговара са Меркеловом о другој коалицији или да подржи мањинску владу.

Канцеларка је пре три дана рекла да одржавање нових избора сматра бољом опцијом него да предводи мањинску владу, истакавши да јој је циљ изградња стабилне владе.

Она је то поручила након што су пропали преговори о формирању тространачке коалиције.

"Моје мишљење је да би нови избори били боља опција", рекла је Меркел немачкој телевизији АРД, додајући да не планира да буде канцеларка у мањинској влади.

"Немам мањинску владу у својим плановима... Нећу данас рећи да никада на то нећу пристати, али сам веома скептична и мислим да би зато нови избори били боље решење", рекла је Meркел за АРД, преноси АП.

Поручила је да је Немачка и даље стабилна после краха преговора. Канцеларка је навела и да неће себе учинити зависном од подршке крајње деснице.

Истовремено, истакла је да је сарадња за странком Зелених била веома добра и да је поверење с том партијом изграђено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи