Мјанмар и Бангладеш потписали меморандум о повратку Рохингја

Мјанмар и Бангладеш потписали су меморандум о разумевању за повратак стотине хиљада Рохингја муслимана назад у Мјанмар.

"Спремни смо да их примимо назад што је пре могуће након што нам Бангладеш пошаље папире", рекао је секретар у министарству за рад, имиграцију и становништво Мјанмара Мјинг Кјаинг, мислећи на то да се Рохингје морају попунити регистрационе папире пре поврата у Мјанмар, преноси Ројтерс.

Раније данас САД су саопштиле да су привремено обуставиле сва путовања америчких званичника у савезну државу Мјанмара, Ракајн, након што је државни секретар САД Рекс Тилерсон рекао да се против Рохингја у Мјанмару спроводи етничко чишћење.

САД су навеле да је насиље против Рохингја муслимана у Мјанмару етничко чишћење, запретивши санкцијама против војних званичника укључених у акције против Рохингја, због чега се 620.000 избеглица налази на граници са Бангладешом.

Тилерсон је окривио безбедносне снаге и грађане који су закон узели у своје руке за, како каже, "неподношљиву патњу" Рохингја.

"Након пажљиве и темељне анализе доступних чињеница, јасно је да се у савезној држави Ракајн одвија етничко чишћење против Рохингја", поручио је Тилерсон у саопштењу, преноси АП.

Иако не постоји правна обавеза да САД реагују, Тилерсон је рекао да сви починиоци злочина морају да одговарају, додајући да САД желе потпуну истрагу и санкције против одговорних, не против читаве државе Мјанмар.

И Уједињене нације сматрају да су Рохингје жртве етничког чишћења.

Страхоте почињене над женама и девојкама Рохингја муслимана су оркестрирали и спровели припадници мјанмарске војске, а могли би да се тумаче као ратни злочини, злочини против човечности и геноцид, рекла је изасланица Уједињених нација за сексуално насиље у рату, Прамила Патен.

Патенова, која се састала са многим жртвама сексуалног насиља у камповима Рохингја на граници са Бангладешом, рекла је да у потпуности подржава процену шефа Уједињених нација за људска права, Зеид Рада ел Хусеина, да су Рохингје жртве етничког чишћења, преноси АП.

Патенова је на данашњој конференцији за штампу рекла да да је сексуално насиље допринело егзодусу 620.000 Рохингја из Мјанмара.

Влада Мјанмара демантује да је војска те државе починила икакве злочине.

Рохингје су, иначе, избеглице којима је Мјанмар 1982. године укинуо грађанска права и не признаје ни термин Рохингје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво