Хладни рат, планови лажних напада за започињање сукоба

Недавно декласификовани документи који су повезани са убиством америчког председника Џона Кенедија потврђују постојање сценарија да се изазове рат са Совјетским Савезом тако што би се извео лажни напад на САД.

У једном од хиљада докумената који су постали доступни јавности у октобру ове године, описан је састанак одржан 22. марта 1962. године. Током састанка амерички званичници су дискутовали о предлогу државног тужиоца Роберта Кенедија, председниковог брата.

Он је сматрао да би Сједињене Државе требало да заробе совјетски војни авион или да произведу копију. У оптицају су били авиони "миг 17", "миг 19" и "ил-14".

Дискутовано је о трошковима прављења копија авиона "миг 17" и "миг 19" који би могли да прођу као совјетски авиони и закључено је да прављење тачних реплика није могуће.

За прављење копије авиона "ил-14" закључено је да је "екстремно тешко и да захтева много времена".

ЦИА је предлагала да се зароби оригинални совјетски авион уз помоћ неког од совјетских пилота или да се купи од неке земље која поседује авион совјетске производње а није чланица Варшавског пакта.

Представљени су и сценарији у којима би совјетски авиони могли да буду искоришћени. Међу њима је било збуњивање непријатељских авиона у ваздуху као и провокативна операција у којој би наводно совјетски авиони напали САД или неку пријатељску територију, што би изазвало одговор САД.

У саставу "специјалне групе" чији је састанак одржан, осим Роберта Кенедија били су директор ЦИА Џон Мекон, саветник за националну безбедност Банди Мек Џорџ, и председавајући Комитета начелника штабова Лиман Лемницер.

Председник државе и државни секретар нису били чланови групе, али су присуствовали састанцима.

Постојање прављења планова и сценарија лажних напада откривено је 2001. године у књизи Роберта Далека "Недовршена лаж: Џон Ф. Кенеди, 1917-1963".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво