Како Зимбабве дочекује Мугабеовог наследника?

Бивши потпредседник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва вратио се у земљу и очекује се да у року од 48 сати од јучерашње оставке Роберта Мугабеа положи заклетву за новог председника државе. Познат као немилосрдни политичар, Мнангагва ће заменити Мугабеа, који је владао готово 40 година. Иако одушевљено дочекан по повратку из егзила, многи сумњају да је Мнангагва промена која је потребна Зимбабвеу.

Бивши потпредседник Зимбабвеа, Емерсон Мнангагва, чија је изненадна смена пре две недеље разљутила народ, а њега приморала на бег у иностранство, вратио се у земљу.

Мнангагва, који би у петак требало да замени Роберта Мугабеа на месту шефа државе, рекао је грађанима окупљеним у Харареу да Зимбабве започиње "нову фазу демократије".

"Народ је рекао. Глас народа је глас бога. Данас смо сведоци нове и развијене демократије", рекао је Мнангагва хиљадама присталица који су се окупили испред седишта владајуће зимбабвеанске партије Зану-Пф, преноси Ројтерс.

У Харареу су га дочекале хиљаде присталица свих генерација, боја коже, политичких уверења...

Наводе да се радују због доласка Мнангагве, да земља улази у лепшу будућност и истичу да су промене најважније за младе.

Смена Емерсона Мнангагве, чији је надимак "крокодил" због политичке безобзирности, подстакла је војску да прошле недеље присили Роберта Мугабеа да оде с власти.

Док земља југа Африке живи своје "афричко пролеће", будући председник државе грозничаво настоји да политички јаз премости преговорима са владајућом партијом, опозицијом, војском.

"Захвалан сам војсци што је процес преноса власти протекао мирно", рекао је Мнангагва.

Он ће остати на месту председника Зимбабвеа до истека Мугабеовог мандата, односно до следећих избора, који ће бити одржани до септембра следеће године.

Ипак, сумња се да ће Мнангагва, политичар старих структура, моћи да стабилизује земљу, која је суочена са економским хаосом, у коме људи живе са мање од седам долара дневно.

Роберт Мугабе је у уторак поднео оставку на место председника, а недељу дана након што су војска и његови доскорашњи политички савезници преузели власт, како би окончали скоро четири деценије владавине Мугабеа. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво